Nie jadasz śniadań? Sprawdź, co na to eksperci
Rezygnacja ze śniadania może być wynikiem braku czasu, życia w nieustannym pośpiechu lub chęci ograniczenia kalorii. Niestety, długotrwałe pomijanie najważniejszego posiłku w ciągu dnia może nieść za sobą negatywne konsekwencje dla zdrowia i prowadzić do powstawania złych nawyków żywieniowych.
Spis treści
Produkty, które powszechnie jadamy na śniadanie, zwykle nie są spożywane o innych porach dnia. Może to prowadzić do niedoboru zawartych w nich składników odżywczych. Eksperci zachęcają, aby każdy dzień rozpoczynać od dobrych wyborów żywieniowych.
Pomijanie śniadań - co na to naukowcy?
Zespół naukowców z Ohio State University zebrał dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) - corocznego badania, które ma na celu uchwycenie stanu zdrowia i sposobu odżywiania Amerykanów.
Badanie obejmowało 30 889 osób dorosłych w wieku 19 lat i starszych, które uczestniczyły w NHANES w latach 2005-2016.
Co wykazały badania?
Odkryto, że ludzie, którzy pominęli śniadanie, mieli zwykle zupełnie inny profil żywieniowy niż ci, którzy przyjmowali poranny posiłek.
Pod lupę wzięto obecność kilku kluczowych składników odżywczych w organizmie, takich jak błonnik, magnez, miedź i cynk - osoby, które pomijały śniadanie dostarczały ich o wiele mniej do organizmu, niż osoby regularnie spożywające pierwszy posiłek.
Największe różnice w spożyciu stwierdzono w przypadku kwasu foliowego, wapnia, żelaza oraz witamin A, B1, B2, B3, C i D.
Osoby, które pomijały śniadanie wykazywały tendencję do stosowania gorszej jakości diety, co przede wszystkim wynikało z sięgania po większe ilości przekąsek, bogatych głównie w cukry, węglowodany i tłuszcze.
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Mogłoby się wydawać, że można po prostu nadrobić nie zjedzone śniadanie, przyjmując inne pokarmy później w ciągu dnia. Niestety, tak nie jest.
Starszy autor badania, Christopher Taylor, profesor nadzwyczajny dietetyki medycznej w College of Medicine na Ohio State University, opisał śniadanie jako „wyjątkową okazję na posiłek”.
Zdaniem Taylora produkty, po które zazwyczaj sięgają Amerykanie na śniadanie (płatki zbożowe, mleko, owoce i zboża) są rzadziej spożywane o innych porach dnia.
Produkty te zawierają składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo, fosfor i błonnik.