"Nie daj się rakowi!" - premiera książki już 1 sierpnia
"Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej" to książka zarówno dla osób chorych onkologicznie, ale również dla tych, którzy chcą zastosować antynowotworową profilaktykę. Autorki: Maria Brzegowy, Katarzyna Turek i Magdalena Maciejewska-Cebulak radzą, jak się uchronić przed rakiem i podpowiadają, co zrobić, gdy choroba już nas dotknie.
Autorki piszą na podstawie własnego doświadczenia pracy z osobami chorymi onkologicznie, a także w oparciu o najnowsze badania naukowe. Wyjaśniają, zbierają "w pigułce" wszystkie zalecenia, podają przepisy i gotowe jadłospisy. Obalają mity o popularnych cudownych metodach, dietach, czy suplementach.
Pierwsza część książki dotyczy profilaktyki antynowotworowej – co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania. Druga jest wsparciem dla osób już chorych onkologicznie, zarówno jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu, jak i odżywianie w dolegliwościach często towarzyszących nowotworom i ich leczeniu np. wymioty, biegunki, zaburzenia smaku itp.
Wskazania poparte są licznymi przepisami, oraz gotowymi jadłospisami dla osób zmagających się z określonymi dolegliwościami. Wszystko zgodne z z zaleceniami międzynarodowych instytucji zajmujących się leczeniem żywieniowym.
Jestem przekonany, że książka będzie nieocenioną pomocą nie tylko w codziennej walce z chorobą nowotworową, ale także podczas zdrowienia, a kto wie, może także stanie się po prostu poradnikiem zdrowego trybu życia?
Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk (Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, POLSPEN)
W sposób zdecydowany, a jednocześnie z gracją i taktem Autorki rozprawiły się z najpopularniejszymi mitami dotyczącymi żywienia w chorobie nowotworowej, co pozwala wierzyć, że Czytelnik znajdzie w tej książce odpowiedź na dręczące pytania oraz realne wsparcie
Dr n. med. Paweł Kabata
Autorki
Maria Brzegowy
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej.
Pacjentów konsultuje w krakowskich przychodniach, a także w Szpitalu Wielospecjalistycznym im. Stanleya Dudricka w Skawinie, gdzie pod opieką prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka zdobywa umiejętności i doświadczenie w opiece żywieniowej nad pacjentami z chorobą nowotworową oraz z nieswoistym zapaleniem jelita.
Ściśle współpracuje również z Oddziałem Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, gdzie zajmuje się pacjentami po operacjach bariatrycznych.
Uczestniczka wielu kursów i konferencji, wykładowca. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Autorka bloga Pozytywne Żywienie.
Magdalena Maciejewska-Cebulak
Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Jej głównym zainteresowaniem jest żywienie w chorobie nowotworowej, co jest związane z występowaniem raka piersi w rodzinie.
Między innymi z tego względu podjęła studia doktoranckie w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, a tematykę pracy doktorskiej poświęciła pacjentkom z nowotworem gruczołu piersiowego.
Oprócz pracy naukowej oraz indywidualnego poradnictwa współpracuje z Kliniką Chirurgii Onkologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku oraz z dr. n. med. Pawłem Kabatą, pomagając chorym onkologicznym dostosować sposób odżywiania w trakcie leczenia.
Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych. W celu weryfikacji wiedzy i poszerzania kompetencji bierze udział w konferencjach dotyczących żywienia w onkologii oraz prowadzi szkolenia i wykłady.
Katarzyna Turek
Absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, w specjalności żywienie człowieka z dietetyką, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Właścicielka poradni DietExpert. Na co dzień pracuje w przychodniach specjalistycznych i gabinetach na terenie Katowic, Chorzowa, Częstochowy i Krakowa.
Współpracuje z internistami oraz gastroenterologami, wspierając żywieniowo dorosłych i młodszych pacjentów. Uczestniczka wielu szkoleń oraz konferencji specjalistycznych z zakresu dietetyki. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
Specjalizuje się w dietach eliminacyjnych u pacjentów z alergiami, a także przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego oraz jelit. Prowadzi prelekcje oraz szkolenia dla personelu medycznego i dla zainteresowanych zmianą diety na zdrowszą. Edukatorka żywieniowa dzieci i młodzieży.
Porady eksperta