Naukowcy alarmują: ta dieta przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych. Lepiej jej unikaj
Okazuje się, że dieta zwana południową ma duży związek z rozwojem chorób przewlekłych. Naukowcy jednogłośnie twierdzą, że nie należy do zdrowych diet. Do powstawania jakich schorzeń może się przyczynić?
Dieta nazwana została dietą południową, gdyż odzwierciedla wzorce kulinarne często obserwowane w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych, szczególnie tych stanach obejmujących Pas Udarowy: Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Luizjana, Mississippi, Północna Karolina, Południowa Karolina, Tennessee i Wirginia. W Pasie Udarowym śmiertelność z powodu udaru mózgu jest o ponad 10% wyższa niż średnia krajowa.
Kuchnia południowa jest bogata w tłuszcze nasycone, sól i cukier. Na tradycyjną dietę południa składają się m. in. takie produkty, jak: smażone potrawy, podroby, przetworzone mięso, jaja, dania z jaj, sery, chleb oraz napoje słodzone cukrem. Nie jest to więc zdrowe rozwiązanie żywieniowe.
Ta dieta niesie za sobą ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych
"Smażony kurczak, makaron i ser oraz słodka herbata… Odgrywają one zwykle większą rolę w diecie południa i wiemy, że są one związane z wysokim ciśnieniem krwi" – mówi dr Ivan Porter.
Tłuszcze nasycone, sól i cukier w nadmiernych ilościach są szkodliwe dla organizmu. Składniki diety południowej mają więc duży wpływ na rozwój chorób przewlekłych takich jak:
- choroby serca,
- choroby nerek,
- nadciśnienie,
- problemy ze wzrokiem
- oraz udar mózgu.
Naukowcy odkryli, że osoby regularnie spożywające produkty z diety południowej miały o 56% wyższe ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca niż ci, którzy jedli te produkty rzadziej.
„Jeśli możesz zmienić sposób, w jaki podchodzisz do swojej diety, z pewnością możesz zmienić wpływ, jaki ciśnienie krwi może mieć na twoje zdrowie” - tłumaczy dr Porter.
Aby uchronić się przed tego typu schorzeniami, należy ograniczyć niezdrowe produkty. Zmiany w diecie nie muszą od razu oznaczać całkowitej eliminacji smażonych czy przetworzonych produktów. Należy zachować równowagę i spożywać te mniej zdrowe potrawy z umiarem.