Nasturcja - właściwości lecznicze kwiatu nasturcji. Jak jeść nasturcję?

2020-06-22 17:15

Nasturcja jest ozdobnym kwiatem, który kwitnie przez całe lato. Jest także naturalnym antybiotykiem zwalczającym niektóre bakterie oraz ważnym składnikiem diety kwiatowej.

Nasturcja
Autor: Getty Images Nasturcja - kwiaty nasturcji są jadalne!

Spis treści

  1. Krótka historia kwiatu nasturcji
  2. Nasturcje dostępne w Polsce:
  3. Nasturcja – właściwości lecznicze
  4. Na co jeszcze pomaga nasturcja?
  5. Nasturcja do oczyszczania ran
  6. I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji 
  7. Nasturcja na zaparcia
  8. Sok z rośliny - po co go pić?
  9. Nasturcja w ziołolecznictwie
  10. Jak jeść nasturcję?
  11. Przepisy z nasturcji
  12. Przeciwwskazania do spożywania nasturcji
Nasturcja
Autor: Getty Images Nasturcja - kwiaty nasturcji są jadalne!

Krótka historia kwiatu nasturcji

Nasturcja została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów w Peru w XVI wieku, gdzie służyła jako lekarstwo lub pożywienie (dodatek do warzyw). Jednak tamta nasturcja różniła się od tej nam znanej - obecną stworzyli holenderscy ogrodnicy. Ma ona pomarańczowe kwiaty i dłuższe pędy. W Europie nasturcja była traktowana jako ozdoba sadzona w luksusowych ogrodach, gdzie przy odpowiedniej pielęgnacji jej pędy osiągały długość do 4 metrów. 

Nasturcje dostępne w Polsce:

  • nasturcja większa (najpopularniejsza w Polsce),
  • nasturcja mniejsza,
  • nasturcja kanaryjska,
  • nasturcja błękitna,
  • nasturcja trójbarwna,
  • nasturcja włóczęga.

Jak łatwo można się domyślić odmiany nasturcji różnią się od siebie barwą czy kształtem. 

Nasturcja – właściwości lecznicze

Czy nasturcja jest jadalna? Tak, a do tego posiada liczne właściwości lecznicze. Roślina zawiera wiele soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych, m. in. izotiocyjanian benzylu, który ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a więc sprawdzi się w preparatach leczących zakażenie bakteryjne i grzybicze.

Właście dlatego nasturcja może być traktowana jako naturalny antybiotyk, który zwalcza niektóre grzyby. Dodatkowo roślina zawiera enzym o nazwie mirozynaza, który posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, wirusobójcze.

Na co można stosować nasturcję? Sok z rośliny jest polecany przy opryszczce, liszaju i innych dermatozach. Co ciekawe po ukąszeniu komarów lub meszek można stosować sok z nasturcji w celu zmniejszenia obrzęku lub zniwelowania pojawiającego się stanu zapalnego. Sok z nasturcji osusza ropiejące rany (sączące się po ugryzieniach) i przyspiesza gojenie. 

Polecamy: Naturalne sposoby na komary. Sprawdzone domowe sposoby na uciążliwe komary

Na co jeszcze pomaga nasturcja?

Wykorzystując roślinę do kąpieli leczniczych osiągniemy efekty w postaci: 

  • zmniejszenia bóli głowy i całego ciała,
  • poprawę kondycji skóry,
  • likwidacja trądziku,
  • łagodzenie zmian skórnych występujących np. przy łuszczycy.

Nasturcja do oczyszczania ran

Działa podobnie jak woda utleniona - a za wszystko odpowiada zawarty w soku z nasturcji olej musztardowy, który działa antyseptycznie. Sokiem z nasturcji można przemywać więc rany.

I na włosy! Przepis na płukankę z nasturcji 

Prosty przepis na płukankę do włosów z nasturcji: garść liści zalać wrzątkiem, po zaparzeniu przecedzić i przelać do butelki z atomizerem.

Taka płukanka pomaga w usunięciu łupieżu i dodaje włosom blasku. Z kolei wcierany wyciąg z nasturcji w skórę głowy sprawia, że włosy nie wypadają, a także zapobiega świądowi skóry głowy i różnego rodzaju zmianom skórnym - np. łagodzi przebieg łojotokowego zapalenia skóry.

Nasturcja na zaparcia

Wysuszone pąki rośliny stanowią doskonały środek przeczyszczający i nie uszkadzają przy tym flory bakteryjnej układu pokarmowego.

Sok z rośliny - po co go pić?

W nasturcji znajdziemy bardzo dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na naczynia krwionośne. Sok z rośliny wzmacnia także układ moczowy oraz układ oddechowy. Jeśli mamy chore gardło i męczący kaszel to pomóc może nam napar z liści nasturcji. Jednak uwaga! Nie powinny go pić dzieci.

Nasturcja w ziołolecznictwie

Nasturcja jest stosowana do zwalczania infekcji - bakteryjnych i zakażeń drożdżowych. Ma silne działanie antybakteryjne, a picie naparu z jej liści przeciwdziała tego typu zakażeniom. Regularne jej picie pomaga usunąć wydzielinę z nosa i oskrzeli, zwalcza infekcje dróg oddechowych, stany zapalne dziąseł oraz zwiększa odporność. Jest też pomocna w zwalczaniu infekcji dróg moczowych.

Jak jeść nasturcję?

Wspominaliśmy już, że nasturcja jest jadalna. To prawda - do spożywania nadają się jej części naziemne, ma pikantny smak. Każdy powinien choć raz jej spróbować.

Przepisy z nasturcji

Sałatka:

  • łosoś sałatkowy 100 g
  • sałata 2 liście
  • ostra papryczka 1/2 szt.
  • twaróg półtłusty 100 g
  • pomidory suszone w oleju 5 szt.
  • garść owoców nasturcji
  • kiełki rzodkiewki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • olej z pomidorów 1 łyżka
  • kilka kropli octu balsamicznego

Opłukane owoce nasturcji należy wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i gotować przez 10 minut. Dodajemy je do gotowej sałatki - już wystudzone.

Zupa z liści nasturcji:

  • ok. 1 litra ładnych liści nasturcji
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (albo 2 ziemniaki)
  • kawałek pora
  • mała pietruszka
  • sól, przyprawa warzywna, ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki niedojrzałych nasion nasturcji

Pietruszkę obrać, posiekać, pora pokroić, wrzucić z groszkiem do garnka, zalać wodą (lub bulionem) i gotować, aż warzywa zmiękną. Dorzucić nasiona i liście nasturcji, pogotować 1-2 minuty. Doprawić i zmiksować. (Źródło: Trochę inna cukiernia)

Zupa z nasturcji i bobu:

  • 1 -2 l liści nasturcji
  • 450 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kawałek pora ok 10–15 cm
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 cytryny
  • 1 – 2 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju
  • sól
  • pieprz
  • czarny sezam (opcjonalnie, do dekoracji)

Bób należy ugotować w osolonej wodzie i obrać. Pora drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dosolić i dolać buliony, dodać bobu. Całość miksujemy, dodajemy umyte liście nasturcji oraz starty imbir i sok z cytryny. Blendujemy dalej, aż zupa będzie kremowa. Zblendowaną zupę trzeba jeszcze chwilę gotować. (Źródło: Places and plants)

Twaróg z nasturcją

  • biały ser 250 g
  • jogurt ok. 100 g
  • liście i kwiaty nasturcji

Całość należy zblendować. Liście i kwiaty dodajemy według upodobań - najlepiej dodawać małe ilości i próbować. Nasturcja ma pikantny smak!

Przeciwwskazania do spożywania nasturcji

  • zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka,
  • ciąża,
  • uczulenie na nasturcję,
  • nie powinny jej jeść dzieci.
Sonda
Powiedz nam:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki