Nalewka z oregano. Wzmacnia odporność i koi nerwy
Oregano to nie tylko przyprawa. To także lecznicze zioło, które może rozwiązać problemy ze stresem, przeziębieniem i nie tylko. Zobacz, jak zrobić nalewkę z oregano oraz dowiedz się, jakie ma właściwości.
Oregano, zwany inaczej dzikim majerankiem, to popularna roślina, która rośnie zarówno dziko, jak i wykorzystywana jest w hodowli. Oregano swoją popularność zdobyło przede wszystkim jako przyprawa (żywa bądź suszona). Dzięki swoim walorom smakowym świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej i nie tylko.
Oregano można stosować nie tylko jako dodatek do kanapek czy dań obiadowych. Swoje zastosowanie znalazł również jako składnik leczniczej nalewki. Wszystko dlatego, że oregano słynie z wielu właściwości zdrowotnych.
Właściwości lecznicze oregano
Surowcem zielarskim jest ziele lebioidki (Origanym vulgare). Ma ona bardzo wiele właściwości. Oregano jest źródłem witamin, w tym witaminy C, K, witamin z grupy B, karotenu, a także minerałów, takich jak wapń, cynk, miedź, potas czy żelazo.
Głównym składnikiem oregano są olejki eteryczne (m. in. fenole, terpien, tymol, karwakrol i limonen). Ponadto jest źródłem fenolokwasów (w tym kwasu rozmarynowego, kawowego, cynamonowego i chlorogenowego) oraz flawonoidów (luteoliny, apigeniny, disometyny), fitosterolów, trterpen i garbników. Tak szeroka gama składników sprawia, że oregano jest świetnym lekiem wzmacniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwbakteryjnym.
Wykazuje również działanie wykrztuśne, napotne i rozgrzewające, dzięki czemu działa wspomagająco w leczeniu przeziębienia i kaszlu.
Ponadto oregano działa rozkurczowo, przeciwbólowo oraz żółciopędnie, dzięki czemu wspomaga działanie układu pokarmowego.
Działa również przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo. Wspomaga walkę z bakteriami typu Escherichia coli czy Helicobacter pylori oraz grzybami z rodzaju Candida.
Oregano wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Zwalcza wolne rodnika i zmniejsza stres oksydacyjny.
Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, oregano działa uspokajająco. Wspomaga zwalczanie stresu i koi nerwy.
Istnieją jednak przeciwwskazania do stosowania nalewki z oregano. Nie powinny jej pić osoby z niskim ciśnieniem oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. Nie poleca się stosowania nalewki z oregano kobietom podczas miesiączki oraz pacjentom z zaburzeniem krzepnięcia krwi. Wszystko dlatego, że oregano może wzmagać krwawienia.
Jak zrobić nalewkę z oregano?
Do wytworzenia nalewki z oregano najlepiej wybrać świeży surowiec. Najlepiej zbierać je na początku okresu kwitnienia, który przypada na przełom lipca i sierpnia. Jeśli jednak chcemy przygotować nalewkę poza sezonem, można zrobić to z rośliny suszonej.
Do wykonania nalewki potrzeba 1 szklanka ziela oregano oraz 500 ml alkoholu 40 proc.
Oregano należy umieścić w czystym słoju, następnie zalać alkoholem i zakręcić. Tak przygotowany roztwór należy odstawić w zacienionym miejsci na ok. miesiac. W tym czasie należy co kilka dni wstrząsnąć słojem, by ułatwić proces maceracji.
Po upływie miesiąca, powstały trunek należy przecedzić i rozlać do butelek.
Stosować w celach leczniczych maksymalnie 10 ml 1-2 razy dziennie.