"Najzdrowsza dieta świata" chroni przed stwardnieniem rozsianym. Łagodzi objawy o 20 proc.
Odpowiednio zbilansowana dieta to czynnik, który ma ogromne znaczenie w zapobieganiu i wspomaganiu wielu chorób. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy, pacjenci ze stwardnieniem rozsianym, którzy prawidłowo się odżywiają, zachowują dłużej funkcje poznawcze i sprawność umysłową. Wskazali nawet konkretny model żywienia.
Na całym świecie na stwardnienie rozsiane (sclerosis multiplex, SM) cierpi ponad 2,5 mln osób. Szczyt zachorowań na tę chorobę przypada między 20. a 40. rokiem życia. Częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. To przewlekłe schorzenie, które uszkadza osłonkę mielinową, stanowiącą powłokę ochronną włókien nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.
Wśród najczęstszych objawów SM wymienia się, m.in. zaburzenia widzenia, zaburzenia czucia powierzchniowego, zawroty głowy, drżenie kończyn, niedowład i spastyczność kończyn, zaburzenia równowagi i zmęczenie. Osoby dotknięte tym schorzeniem mogą doświadczać także zaburzeń zarówno ze strefy emocji i nastroju, jak i funkcji poznawczych.
Wpływ diety na stwardnienie rozsiane
Chociaż nie ma na leku na stwardnienie rozsiane, to wczesne rozpoznanie tej choroby pozwala w porę wprowadzić właściwą terapię opóźniającą postęp. Ostatnio naukowcy z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku poruszyli istotną kwestię podczas 75. Amerykańskiej Akademii Neurologii. Według nich pacjenci cierpiący na tę chorobę powinni stosować dietę śródziemnomorską, która zaliczana jest do najzdrowszych i najbardziej efektywnych diet na świecie.
Jedną z przyczyn środowiskowych stwardnienia rozsianego może być stres oksydacyjny. Wobec tego niezwykle ważne jest, aby dostarczać tkance nerwowej odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy. Uczeni wskazali, że najzdrowszym modelem żywienia dla pacjentów z SM jest właśnie dieta śródziemnomorska, która obfituje w świeże owoce i warzywa, mało przetworzone produkty zbożowe, nasiona strączkowe, chude mięso i owoce morza.
Dieta śródziemnomorska może łagodzić objawy SM
To najnowszy wniosek płynący z badań z udziałem 563 ochotników, u których zdiagnozowano stwardnienie rozsiane. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w zależności od tego, jak bardzo przestrzegali zaleceń zasad diety śródziemnomorskiej. W kolejnym etapie obserwacji każdy z nich został poddany testom, które miały na celu ocenę ich sprawności umysłowej. Jak się okazało, około 20 proc. badanych wykazywało zaburzenia funkcji poznawczych.
Naukowcy twierdzą, że osoby, które stosowały ścisłą dietę śródziemnomorską, były o 20 proc. mniej narażone na ryzyko zaburzeń poznawczych niż ci, którzy traktowali jej zalecenia po macoszemu.
Do tych doniesień naukowych odniosła się dietetyczka Meghan Pendleton w formie komentarza dla portalu "Medical News Today". Według niej dieta śródziemnomorska chroni przed stresem oksydacyjnym, który stanowi jeden z elementów patogenezy stwardnienia rozsianego. Ponieważ powoduje on uszkodzenie komórek i ich neurodegradację.
Dieta śródziemnomorska niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Jej fundament stanowią ryby, nasiona roślin strączkowych i oliwa z oliwek, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Można w niej znaleźć także warzywa (w tym zielone warzywa liściaste), owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także orzechy.