Najnowsze wytyczne WHO. Tyle warzyw i owoców należy jeść w ciągu dnia
Jedzenie warzyw i owoców niesie za sobą nieocenione korzyści dla zdrowia, m.in. może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób, wspiera odporność i dostarcza energii. Na początku tygodnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne dotyczące odżywiania. Ile tych świeżych produktów powinno znaleźć się w menu osoby dorosłej? Sprawdź!
Dlaczego warto jeść warzywa i owoce? Powodów jest wiele. Od dawna lekarze i dietetyce przekonują, że te świeże produkty powinny wchodzić w skład codziennej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych. Niewątpliwie ich spożywanie służy zdrowiu, m.in. zapobiega chorobom cywilizacyjnym, zwiększa odporność organizmu czy reguluje pracę jelit. Charakteryzują się bardzo niską kalorycznością oraz są najlepszym źródłem witamin i cennych minerałów.
Ile zjeść warzyw i owoców w ciągu dnia?
17 lipca Światowa Organizacja Zdrowia przedstawiła raport z nowymi wytycznymi dotyczącymi zalecanej wartości spożycia poszczególnych składników codziennej diety. Zawarte zostało w nim informacja na temat spożycia warzyw i owoców. Według WHO wskaźnik dziennej ilości tych świeżych produktów wzrasta wraz z wiekiem.
Najnowsze rekomendacje głoszą, że osoby powyżej 10. roku życia powinny spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. W przypadku maluchów między 2. a 5 ta ilość powinna wynosić 250 g, a u dzieci od 6 do 9 lat – minimum 350 g.
Ile tłuszczu w codziennej diecie?
Raport WHO zawiera także zalecenia spożycia tłuszczu. Zgodnie z nimi ilość tłuszczu w diecie osoby dorosłej nie powinna przekraczać 30 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli dana osoba przyjmuje 2 tys. kalorii w ciągu dnia, to jej spożycie tłuszczów wyniesie 66,7 g tłuszczów.
Nie tylko ilość, ale także niebywałe znaczenie ma ilość przyjmowanych tłuszczów. Zdrowa i zbilansowana dieta powinna bazować o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z naturalnych źródeł takich jak: ryby, orzechy, olej kukurydziany, sojowy czy słonecznikowy.
Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe są zaliczane do "złych tłuszczów" w diecie. Mogą być dostarczane do organizmu, ale jedynie w bardzo małych ilościach. W jakich produktach znajdują się kwasy nasycone? Występują one przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego i wchodzą w skład m.in. czerwonego mięsa, podrobów i wędliny przemysłowej, mleka czy oleju palmowego.
Zgodnie z rekomendacją WHO należy ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych do maksymalnie 10 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe trans (inaczej utwardzone oleje roślinne), to ich wartość w codziennej diecie powinna być zaniżona do 1 proc.
Przestrzeganie nowych wytycznych może – jak zaznaczyło WHO – "zmniejszyć ryzyko wystąpienia niezdrowego przyrostu masy ciała i dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów".
Polecany artykuł: