Na wrzody, odporność i zmiany skórne. Najwięcej tej witaminy jest w soku z kiszonej kapusty
Mało kto, wie o istnieniu witaminy U. Pod jej nazwą kryje się związek tzw. sulfonian metioniny, który naturalnie występuje w soku z kiszonej kapusty. Po raz pierwszy został on odkryty w latach 50. XX wieku przez Jaya Kordicha. Wykazuje dobroczynny wpływ na nasze zdrowie m.in. działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran i leczenie choroby wrzodowej. W jakich produktach można znaleźć jeszcze witaminę U?
Soku z kiszonej kapusty to najlepsze źródło tej witaminy
Witamina U jest mało znana, a szkoda, ponieważ wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Jej mianem określana jest sulfonian metioniny (L-metylo-metionino-sulfonian), czyli aminokwas niezbędny do życia. Występuje niezwykle rzadko w pożywieniu. Gdzie można zatem znaleźć witaminę? Jej bogatym źródłem jest sok z kiszonej kapusty, która dodatkowo dostarcza "dobrych" szczepów bakterii układowi pokarmowemu oraz potężnej dawki witaminy C i witaminy A. Mnóstwo stężonej witaminy U zawierają też brokuły, brukselka, kapusta, marchew, pietruszka, szparagi i jarmuż.
W latach 50. XX wieku skuteczność witaminy U promował Jay Kordich, który walczył z rakiem pęcherza moczowego. Udowodnił, że sok z kapusty jest niezwykle bogatą skarbnicą zdrowia, która wspiera działanie przewodu pokarmowego, łagodzi problemy gastryczne i dolegliwości jelitowe, wzmacnia układ odpornościowy przy infekcjach i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Głosił, że ten kwaśny napój leczy wrzody żołądka, nowotwór pęcherza, przyspiesza gojenie się ran i zapobiega starzeniu się skóry. To wszystko dzięki zawartości witaminy U (ang. "ulcers").
Okłady z liści kapusty stosowały już nasze babcie
Właściwości lecznicze witaminy U odpowiadają właściwościom samej kapusty, które były uważane przez nasze babcie jako "najbardziej sprzyjające zdrowiu". Na przykład okłady z tłuczonych liści kapusty stosowały w leczeniu schorzeń skóry (m.in. czyraków, ran, wrzodów, wysypek, stłuczeń, oparzeń), bólu stawów, żylaków, obrzękniętych piersi, znamion o charakterze guzkowatym oraz obrzęków i opuchlizn.
Aby organizm mógł przyswoić jak najwięcej witaminy U, najlepiej spożywać surowe warzywa w postaci zdrowej przekąski lub dodawać je do sałatek. Świeżo wyciskane soki warzywne dostarczają również wiele cennych składników, ale także gaszą pragnienie. Dzięki wyodrębnieniu witaminy U możliwe jest stosowanie jej w kapsułkach, bez konieczności picia soku z kapusty lub stosowania okładów z kapusty. Szczególnie to dogodne rozwiązanie dla tych osób, które nie lubią specyficznego smaku i intensywnego zapachu warzyw z rodziny roślin kapustowatych.