Mycie owoców to za mało. Naukowcy ustalili, jak głęboko pestycydy są w owocach

2024-08-09 15:50

Współczesne rolnictwo, mimo swoich niezaprzeczalnych korzyści, niesie ze sobą pewne ryzyko związane z używaniem chemikaliów takich jak pestycydy i herbicydy. Choć są one niezbędne do ochrony upraw przed szkodnikami, nadmiar tych substancji może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wielu konsumentów, zdając sobie sprawę z tego niebezpieczeństwa, zastanawia się, jak skutecznie ograniczyć kontakt z tymi potencjalnie szkodliwymi substancjami. Naukowcy ustalili, że samo mycie to za mało.

Mycie owoców to za mało. Naukowcy ustalili, jak głęboko pestycydy są w owocach
Autor: GettyImages Mycie owoców to za mało. Naukowcy ustalili, jak głęboko pestycydy są w owocach

Pestycydy w owocach - czemu służą? Czy są potrzebne? 

Lubisz owoce i warzywa? Jeśli tak, to na pewno zdarza ci się niepokoić faktem, że co najmniej część dostępnych w sklepach produktów może być zanieczyszczona szkodliwymi dla zdrowia pestycydami.

Pisaliśmy o tym wielokrotnie, m.in. w artykule Pomidory z Lidla kontra te z Biedronki. Pomiar pestycydów dał zaskakujący wynik.

Pestycydy i herbicydy mogą być potrzebne w uprawach, żeby zwalczać grzyby, wirusy czy bakterie lub owady. Jednak ich nadmiar może powodować, że zdrowie ludzi i zwierząt będzie zagrożone.

CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut

Jak sprawdzić, czy w owocach są pestycydy? 

Dlatego produkty spożywcze stale są poddawane kontroli, aby ustalić, czy poziom substancji chemicznych, jakie się w tych produktach znajdują, nie będzie niekorzystnie oddziaływać na zdrowie konsumentów. Jednocześnie, na podstawie aktualnych badań, ustala się dopuszczalny poziom pestycydów dla owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży.

CZYTAJ TEŻ: Zatrucie pestycydami. Od czego zacząć szukanie pomocy? [Porada eksperta]

Ponadto zaleca się mycie owoców i warzyw, zanim zostaną one spożyte. Jednak nowe badania wykazały, że wymienione czynniki nie w pełni stanowią ochronę przed kontaktem z pestycydami.

Którym owocem egzotycznym jesteś?

Pytanie 1 z 8
Gdzie chciałbyś spędzić wakacje?
Zdjęcie

Nowa metoda wykrywania pestycydów 

Na łamach Nano Letters, branżowego pisma wydawanego przez ACS - American Chemical Society, opublikowano wyniki nowych badań. Uczeni opracowali zaawansowaną metodę obrazowania do wykrywania zanieczyszczenia pestycydami już na niskich poziomach. Zastosowanie tej metody w odniesieniu do owoców wykazało, że obecne praktyki zapewniania bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.

CZYTAJ TEŻ: W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać

Metoda analityczna, znana jako spektroskopia Ramana wzmocniona na powierzchni (SERS), zyskuje na popularności jako nieinwazyjna metoda wykrywania chemikaliów pochodzących z nowoczesnego rolnictwa na produktach spożywczych.

W omawianej metodzie SERS stosuje się metalowe nanocząstki lub nanosheety, które wzmacniają sygnały generowane przez cząsteczki, gdy są one wystawione na działanie lasera Ramana. Wzory tworzone przez wzmocnione metalem rozproszone światło służą jako sygnatury molekularne i mogą być używane do identyfikacji małych ilości określonych związków chemicznych.

W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami

Aby poprawić czułość SERS na potrzeby wykrywania pestycydów, grupa badaczy: Dongdong Ye, Ke Zheng, Shaobo Han i ich współpracownicy, zaprojektowali membranę pokrytą metalem. Tę membranę można po prostu kłaść na produktach, które są przeznaczone do badań.

Pestycydy są nie tylko na wierzchu owoców, ostrzegają naukowcy

Do badań wykorzystano jabłka, które zostały pokryte pestycydami, takimi jak thiram, używany jako środek owadobójczy i grzybobójczy, oraz carbendazim, który również jest fungicydem (czyli środkiem chroniącym przed grzybami).

Część jabłek spryskano obydwiema substancjami, część każdym środkiem z osobna. Potem owoce zostały umyte tak, jak zwykle robi się to przed jedzeniem.

CZYTAJ TEŻ: Ziemniaki z Lidla i Biedronki przebadane. Znaleziono pestycydy w jednym produkcie

Zastosowana metoda wykryła, że w owocach nadal były obecne pestycydy, chociaż w niskim stężeniu. Stwierdzono natomiast, że zanieczyszczenia przeniknęły przez skórkę owoców. Środki ochrony roślin znajdowały się również w miąższu badanych jabłek, pod skórką.

Jak można uniknąć kontaktu z pestycydami? Oprócz mycia, można rozważyć obieranie jabłek czy innych owoców lub warzyw. Alternatywę może stanowić kupowanie produktów spożywczych z bio upraw, gdzie wymienione substancje nie są wykorzystywane. 

Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki