Mięso w diecie jednak nie takie złe? Kobiety, które je spożywają, są mniej narażone na złamania

2022-08-22 12:56

Dieta wegetariańska, która jest odpowiednio zbilansowana, może przynieść wiele korzyści. Niestety, jak pokazują najnowsze badania, ma również swoje wady. Uczeni dowiedli, że jest obarczona pewnym ryzykiem dotyczącym złamań w obrębie szyjki kości udowej. - Niepokoi fakt, że dieta wegetariańska często obfituje w mniej składników odżywczych, które są powiązane ze zdrowiem kości i mięśni - skomentował autor badania.

Kobieta spożywająca mięso
Autor: Getty Images

Złamania w obrębie szyjki kości udowej, określane potocznie "złamaniem biodra", dotyczą najczęściej osób w podeszłym wieku i są konsekwencją upadków. U kobiet dochodzi do nich częściej niż w przypadku mężczyzn, szczególnie po menopauzie, gdy spadek poziomu hormonu płciowego estrogenu prowadzi do osłabienia kości.

Tego typu załamania niosą za sobą duże ryzyko powikłań, wynikających z rozległości urazu i długotrwałego unieruchomienia. Jednymi z czynników temu sprzyjających są m.in. osteoporoza, wrodzona łamliwość i kruchość kości, choroby neurologiczne czy zła dieta. Grupa brytyjskich naukowców pod kierownictwem Jamesa Webstera z University of Leeds odkryła, że dieta wegetariańska może wpływać na zwiększenie ryzyka złamań szyjki kości udowej.

Poradnik Zdrowie: osteoporoza

Dieta wegetariańska a złamanie w obrębie szyjki kości udowej

Zrealizowane badanie objęło 26 318 brytyjskich kobiet w średnim wieku z programu UK Women’s Cohort Study. Uczestniczki zostały podzielone na cztery grupy: regularnie spożywające mięso, jedzące mięso okazjonalnie, peskatarianki (w ich menu królują głównie pokarmy roślinne i ryby) oraz wegetarianki. Wśród ochotniczej 1 proc. stanowiły kobiety stosujące dietę wegańską.

Obserwacje trwały dwie dekady. W ciągu tego czasu odnotowano 822 przypadki złamań w obrębie szyjki kości udowej wśród ochotniczek. Badacze w tej analizie uwzględnili wiele czynników, np. wiek i palenie tytoniu, po czym doszli do wniosku, że spośród badanych grup wegetarianki są aż o 33 proc. narażone na ryzyko złamania w obrębie szyjki kości udowej. Jak wyjaśnili uczeni, może to wynikać z mniejszej zawartości białka (warunkującego budowę masy mięśniowej) w dietach bezmięsnych oraz możliwego niedoboru minerałów i witamin, np. B12, która odpowiada za prawidłowy wzrost i strukturę kości.

Autor badania: "Nie nawołujemy do porzucenia diet wegetariańskich"

Te doniesienia naukowe skomentował główny autor badania James Webster, który zawodowo związany jest z ośrodkiem badawczym School of Food Science and Nutrition w Leeds. Według niego wyniki badania podkreślają potencjalne obawy dotyczące złamania w obrębie szyjki kości udowej, zwłaszcza u kobiety, które w ogóle nie spożywają mięsa.

- Nie nawołujemy do porzucenia diet wegetariańskich. Dieta wegetariańska może znacznie różnić się w zależności od osoby i może być zdrowa lub niezdrowa, tak samo jako diety, które zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego. Jedynie niepokoi fakt, że dieta wegetariańska często obfituje w mniej składników odżywczych, które są powiązane ze zdrowiem kości i mięśni, takich jak białko, wapń i inne mikroelementy – wyjaśnił.

Zdaniem eksperta, to właśnie niskie spożycia tych składników odżywczych może prowadzić do obniżenia gęstości mineralnej kości i masy mięśniowej. W konsekwencji to może zwiększyć podatność na złamania w obrębie szyjki kości udowej.

Webster podkreśla, że należy przeprowadzić dalsze badanie, aby lepiej zrozumieć, jakie czynniki zwiększają ryzyko tego typu złamań. Chce, aby wyniki przyszłych analiz mogły pomóc ludziom w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki