Masz w kuchennej szafce tę herbatę? Zawiera "potencjalnie rakotwórczy" składnik

2024-11-25 9:43

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie popularnej czarnej herbaty liściastej. Spożycie określonych partii wskazanej herbaty może powodować zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Masz w szafce kuchennej tę herbatę? Szybko się jej pozbądź
Autor: fot. Getty Images Masz w szafce kuchennej tę herbatę? Szybko się jej pozbądź

Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat. Dotyczy on wycofania z rynku kilku rodzajów czarnych herbat. Wszystko przez fakt, że stwierdzono w nich pozostałości pestycydu - antrachinonu.

GIS wycofuje partie czarnej herbaty. Mogą zagrażać zdrowiu

Herbaty te produkowane są przez Health Farm. W związku z zaistniałą sytuacją, GIS podjął decyzję o wycofaniu kilku partii produktu z rynku. Producent zobowiązał się do usunięcia kwestionowanego towaru z obrotu.

Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktów o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów

- czytamy na stronie GIS.

Wycofanie objęło partię czterech herbat wyprodukowanych przez Health Farm Wola Łaska 48, 98-100 Łask. W tym wypadku data minimalnej trwałości jest jednocześnie numerem partii produktu:

  • herbata czarna Yunnan, 200 g - 01.2026 oraz 12.2025,
  • herbata czarna Madras, 200 g - 01.2026 oraz 12.2025,
  • herbata czarna Ceylon, 200 g - 01.2026 oraz 12.2025,
  • herbata czarna Assam, 200 g - 01.2026 oraz 12.2025.
Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

GIS monitoruje wycofanie produktu. Trwa postępowanie wyjaśniające

W ostrzeżeniu poinformowano również, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są w trakcie postępowania wyjaśniającego. Monitorują również proces wycofania produktów ze stwierdzonymi pozostałościami pestycydu.

GIS apeluje, że osoby, które mogą posiadać którykolwiek z ww. produktów nie powinny go spożywać.

Czym jest antrachinon? Może być groźny dla zdrowia

Antrachinon jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy poliaromatycznych ketonów. W naturze można go znaleźć w niektórych roślinach, gdzie pełni funkcję składnika ochronnego.

Tym produktem mogą być zanieczyszczone - zazwyczaj w śladowych ilościach - herbaty, zioła czy przyprawy. Zazwyczaj dzieje się tak na skutek niewłaściwej obróbki czy magazynowania.

Substancja te może zagrażać naszemu zdrowiu. Według badań, antrachinon może działać podobnie, jak inne pestycydy. Oznacza to, że może zaburzać gospodarkę hormonalną, działać mutagennie, a nawet potencjalnie rakotwórczo.

Zobacz także: Czarna herbata - właściwości, działanie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki