Masz je w kuchni? GIS ostrzega: zagrożenie dla zdrowia ludzkiego
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące kompletu przyborów kuchennych Ofenbach - nie należy używać ich do kontaktu z żywnością. W badaniach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z tych akcesoriów.
"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - podkreślił GIS w komunikacie.
Ostrzeżenie dotyczy produktu o nazwie "Zestaw akcesoriów kuchennych 7 elementów, Ofenbach":
- Kod produktu: NB100901
- Kod kreskowy: 5903148928302
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Producent: AMA Household Ltd 7/F, Bright Way Tower, No.33 Mong Kok Rd, Kowloon, Hong Kong
- Importer: Ravex Group Sp. z o.o. Sokołowska 45B, 05-806 Sokołów.
GIS poinformował, że dystrybutor wycofał artykuł ze sprzedaży.
Inspekcja zaleca konsumentom, by nie używali tych produktów do kontaktu z żywnością.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne - co to jest?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne, inaczej PAAs, to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. Należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.
W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów, czy też produkty rozkładu barwników azowych. A także jako produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).
Produktami najczęściej badanymi pod kątem zawartości PAAs i możliwej migracji ich do żywności są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak sztućce, chochelki czy łopatki do smażenia.
Poziom uwalnianych PAAs nie może przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011.
Polecany artykuł: