Masowe zatrucie w sanatorium w Polanicy-Zdroju. Objawy u ponad 30 osób
Zbiorowe zatrucie pokarmowe w jednym z sanatoriów w Polanicy-Zdroju. Problemy zdrowotne ma aż 32 pacjentów - informuje TVN
Na Kontakt 24 wpłynęło zawiadomienie o zbiorowym zatruciu pokarmowym. Córka jednej z pacjentek, która aktualnie przebywa w sanatorium, przesłała wiadomość do stacji. Z jej relacji wynika, że zatrucie mogło dotknąć nawet blisko setki osób.
- Wiem, że wczoraj na śniadanie dostali pastę jajeczną. U chorych występują objawy takie jak mdłości i biegunka" - napisała internautka.
Potencjalne zatrucie w sanatorium - brak informacji do sanepidu
Wczoraj rano dziennikarze nawiązali kontakt z dolnośląskim sanepidem oraz jego lokalnym oddziałem w Kłodzku. Jak się okazuje do służb sanitarnych nie wpłyneło żadne zawiadomienie. Również starosta kłodzki nic nie wiedział o zatruciu.
Zabezpieczono próbki do badań, niedawno powiadomiono też sanepid. Nie wiadomo, co jest przyczyną zatrucia. Nikt nie wymaga hospitalizacji. Osoby, które mają jakieś dolegliwości są w pokojach, tam dostarczane są im posiłki - powiedział wczoraj po południu Piotr Grudziński, dyrektor do spraw komunikacji Polskiej Grupy Uzdrowisk.
Grudziński przekazał również, że objawy zatrucia pokarmowego ma kilkanaście osób.
Zatrucie pokarmowe w sanatorium - stan osób z objawami
Ekipa telewizyjna udała się do sanatorium, gdzie przeprowadziła wywiad z Kamilą Kasprzak, dyrektor ds. lecznictwa w Uzdrowisku Kłodzkie SA - Grupa PGU. Z jej relacji wynikało, że 32 osoby skarżyły się na dolegliwości żołądkowe.
Żadna z osób nie musiała być hospitalizowana. Zapewniamy leki oraz opiekę medyczną przez całą dobę. W naszym ośrodku przebywa ponad 200 osób, a u 32 z nich zanotowaliśmy objawy - zaznaczyła Kasprzak. Dodała również, że na terenie sanatorium ma się pojawić sanepid.
Co warto wiedzieć o zatruciu pokarmowym?
Zatrucie pokarmowe potrafi skutecznie zepsuć nasze plany. Jakie są potencjalne zagrożenia i jak można się przed nimi uchronić?
Okres wiosenny i letni często sprzyja występowaniu zatruć, co jest podyktowane wyższymi temperaturami, niewłaściwym przechowywaniem jedzenia czy spożywaniem posiłków w nieznanych miejscach. Najczęściej źródłem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze zasiedlone przez bakterie lub zawierające ich toksyny, a także wirusy i pasożyty. Lekceważenie zasad higieny, nieodpowiednie przechowywanie żywności (np. w zbyt wysokich temperaturach) oraz nieprzestrzeganie dat ważności, zwiększają ryzyko wystąpienia zatrucia.
Znakiem zatrucia mogą być następujące objawy:
- intensywny ból w okolicach brzucha
- rozstrój żołądka
- wzdęcia
- nudności i wymioty
- ewentualnie gorączka, dreszcze i ogólne osłabienie organizmu.