Masowe zatrucie w McDonald's: 104 osoby zachorowały. Już wiadomo, co było przyczyną
Fast-foodowe burgery mogą szkodzić zdrowiu. I nie chodzi wyłącznie o wagę. 104 osoby zachorowały z powodu zakażenia bakteriami E.coli po zjedzeniu burgera w McDonald's - poinformowali federalni urzędnicy ds. zdrowia. Bakteria nie kryła się jednak w mięsie. Co było jej źródłem?
Na obecną chwilę wiadomo o 104 osobach, które zachorowały, i 34, które trafiły do szpitala z powodu zatrucia pokarmowego wywołanego bakterią E.coli. Ta powiązana została natomiast z cebulą, którą dodaje się do hamburgerów Quarter Pounder w McDonald's. O wszystkim poinformowali w środę federalni urzędnicy ds. zdrowia.
Masowe zatrucie w McDonald's: 104 zakażenia bakterią E.coli
Zgodnie z aktualizacją z US Centers for Disease Control and Prevention, zatrucia miały miejsce w aż 14 stanach USA. W Kolorado z tego powodu straciła życie jedna osoba, a u czterech osób rozwinęło się potencjalnie zagrażające życiu powikłanie, jakim jest choroba nerek.
Co najmniej 30 przypadków zgłoszono w Kolorado, 19 w Montanie, 13 w Nebrasce, 10 w Nowym Meksyku, po osiem w Missouri i Utah, sześć w Wyoming, trzy w Kansas, dwa w Michigan i po jednym w Iowa, Karolinie Północnej, Oregonie, Waszyngtonie i Wisconsin.
Według informacji podawanych przez MedicalXpress, zachorowania zgłaszane były pomiędzy 12 września a 21 października. Co najmniej 7 z osób, których dotknęła choroba zgłosiło, że podczas podróżowania jedli oni jedzenie z McDonald's.
Przyczyna zatrucia w McDonald's? Krojona cebulka w burgerach
Według CDC prawdopodobną przyczyną zatruć miałaby być krojona w piórka cebulka podawana w burgerach sieci. Kalifornijski producent warzyw, w związku z epidemią zatruć, podjął decyzję o wycofaniu cebuli z obrotu.
Badania, jakie przeprowadziła Agencja ds. Żywności i Leków, wykryła pewien rodzaj baterie E.coli w jednej próbce cebuli. Wytwarza ona niebezpieczną toksynę, jednak próbka nie pasowała do szczepu, który powodował choroby u ludzi - poinformowali urzędnicy.
Burgery Quarter Pounders zostały wycofane w kilku ze stanów wraz z rozpoczęciem epidemii. Cebula podawana w McDonald's jest obecnie niedostępna. Przedstawiciele CDC powiedzieli, że ryzyko dla społeczeństwa pozostaje na poziomie niskim.
Zatrucie przebiega szybko i intensywnie. Szczególnie niebezpieczne dla dzieci
Według CDC rodzaj bakterii wywołujący tę epidemię wywołuje w USA około 74 000 zakażeń rocznie, co skutkuje ponad 2000 hospitalizacji i 61 zgonami rocznie.
Objawy pojawiają się szybko i są intensywne. Już w ciągu jednego/dwóch dni od spożycia skażonej żywności pojawia się gorączka, wymioty, biegunka lub krwawa biegunka i objawy odwodnienia (niewielkie oddawanie oczu, zwiększone pragnienie, zawroty głowy).
Zakażenie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci poniżej 5. roku życia.