Marnotrawstwo! Aż 1/3 produkowanej żywności ląduje w śmieciach
Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia przypada na 29 września. Niestety - jest nad czym pracować, bo 1/3 produkowanej żywności ląduje w śmietniku. Jak można temu zaradzić?
Dziś, czyli 29 września, jest Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jest z czym walczyć, bo aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności jest wyrzucana na śmietnik! Ilości wyrzucanego jedzenia robią wrażenie - według raportu Banków Żywności z 2019 roku Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie. W samej Polsce, w kraju, gdzie 2 miliony mieszkańców żyje na skraju ubóstwa i nie ma pieniędzy, żeby zaspokoić głód.
Do wytworzenia jedzenia marnują się kolejne zasoby: nawozy, woda, praca, gazy cieplarniane (powstają nie tylko na skutek hodowli bydła, ale i w efekcie transportu czy przechowywania). 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych to zmarnowane jedzenie.
Jak się to przekłada na finanse? 1/3 żywności w skali świata to 1,2 biliony dolarów. Imponujące dane, prawda? Dlatego tak ważne są rozsądne zakupy, które przy długofalowym stosowaniu owocują mniejszym zapotrzebowaniem, a więc zmniejszają produkcję.
Polska na tle Europy?
Wspominaliśmy już, że Polacy marnują 9 mln ton jedzenia rocznie, jak wynika z raportu Banków Żywności z 2019 roku. To sprawia, że w rankingu marnowania jedzenia wśród krajów europejskich Polska zajmuje piątą pozycję. Rocznie każdy z nas marnuje 247 kg na osobę, a tym samym wyrzuca do śmietnika około 3 tysiące złotych.
Najwięcej jedzenia marnuje się w domach. Na szczęście Polacy zaczynają zdawać sobie sprawę ze skali problemu i próbują z tym walczyć. To dobry moment na zmiany!
Czytaj też: ZDROWA ŻYWNOŚĆ to produkty wytwarzane metodami naturalnymi