Mąka ze świerszczy zagości na naszych stołach. Nie ma się czego bać, jest naprawdę zdrowa
Na rynek spożywczy niedawno trafił nietypowy produkt, który w przyszłości może stać się ważnym elementem naszej diety. Chodzi o mąkę ze świerszczy, która za zgodą Unii Europejskiej będzie wykorzystywana do produkcji różnego rodzaju żywności. Czy mąka ze świerszczy jest zdrowa?
Unia Europejska, na mocy rozporządzenia 2023/5 z dnia 3 stycznia bieżącego roku, zezwoliła na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich mąkę ze świerszczy, której skład oparty jest na owadach Acheta domesticus. Oznacza to, że od 24 stycznia proszek ze świerszczy można legalnie stosować do produkcji m. in. chleba, wypieków, ciastek, zup czy ciasta do pizzy na terenie krajów Unii Europejskiej.
Mąka ze świerszczy budzi zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje. Wszystko dlatego, że w naszej kulturze spożywanie robaków jest czymś zupełnie nowym, a nawet niezrozumiałym. Okazuje się, że całkiem niepotrzebnie. Jak smakuje mąka ze świerszczy? Czy jest zdrowa?
Rozporządzenie obejmuje wszystkie kraje UE, w tym Polskę
Dotychczas pozwolenie na stosowanie mąką ze świerszczy otrzymała tylko jedna firma - Cricket One Co. Ltd. Przedsiębiorstwo starało się o zezwolenia już w 2019 roku, jednak cały proces przedłużył się aż do teraz.
Na mocy rozporządzenia firma będzie mogła wykorzystywać nietypową mączkę do wyrobu żywności na rynku UE przez 5 lat, czyli do 24 stycznia 2028 roku. W tym czasie o wprowadzenie mąki ze świerszczy na rynek spożywczy będą mogli ubiegać się również inni producenci.
Według dokumentu w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, natomiast w batonach z ziaren zbóż — 3 g na 100 g produktu.
Możliwość stosowania proszku ze świerszczy domowych dotyczy terenów całej Unii Europejskiej, w tym Polski. Co ciekawe, mąka ze świerszczy wcale nie jest nowością na polskim rynku. W naszym kraju można ją było dostać w sklepach internetowych.
Czy mąka ze świerszczy jest zdrowa?
Mąka ze świerszczy nazywana jest pokarmem przyszłości. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, mąka ze świerszczy jest bezpieczna dla konsumentów. Owady wykorzystywane do produkcji mąki pochodzą z certyfikowanych hodowli. Świerszcz, obok larwy mącznika młynarka i szarańczy wędrownej, to jedyny owad zakwalifikowany przez KE jako żywność.
Mąka ze świerszczy ma wiele właściwości. Świerszcze przeznaczone do produkcji mąki składają się w ponad 60 proc. z białka, które wykazuje podobną strawność do białka jaja i białka mleka. Jest więc bardzo dobrym źródłem tego składnika.
Ponadto zawiera spore ilości zdrowych tłuszczów, witaminy B12, B2, żelaza oraz błonnika pod postacią chityny. Taki błonnik pomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Świerszcze bogate są również w treoniny, waliny i tyrozyny, czyli aminokwasy poprawiające samopoczucie oraz zmniejszające poziom stresu.
Mielone świerszcze nie mają również glutenu, dlatego mączka ze świerszczy jest świetnym wyborem dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję tego składnika.
Mąka świerszczowa ma nieco inny smak niż tradycyjna mąka. Charakteryzuje się delikatnie orzechowym smakiem, niektórzy wyczuwają w niej nutę słonecznika.