Lubisz rozgryzać kostki lodu? Popełniasz duży błąd
Rozgryzanie kostek lodu może mieć działanie kojące, szczególnie w przypadku osób cierpiących z powodu kserostomii, czyli suchości w ustach. Jednak dentyści ostrzegają, by dla dobra zębów jak najszybciej zrezygnować z tego nawyku.
Gryzienie czy żucie kostek lodu jest popularne nie tylko wśród dzieci - często robią to również dorośli. I to z bardzo różnych powodów. Nawyk ten może pomóc złagodzić suchość w ustach, zmniejszyć stres, niekiedy pomaga się skoncentrować, a osobom, które są na diecie, pomaga zaspokoić uczucie ssania w żołądku i oszukać głód.
Jak jednak ostrzega Matthew Croke, profesor nadzwyczajny stomatologii dziecięcej i anestezjologii University of Pittsburgh Health Sciences w artykule opublikowanym w The Conversation, nawyk ten może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. - Bez względu na przyczynę jest to nawyk, który warto przełamać - pisze ekspert. - Żucie lodu jest szkodliwe dla zdrowia jamy ustnej, może też skutkować kosztownym leczeniem dentystycznym lub ortodontycznym.
Dlaczego? Ekspert wyjaśnia, że gryzienie lodu może doprowadzić do pęknięć szkliwa, a to z kolei - do zwiększonej wrażliwości na gorące lub zimne potrawy i napoje, a także do próchnicy. Nawyk ten może być również przyczyną problemów żołądkowych, gdyż na ściankach foremek lub kostkarek lubią bytować bakterie, które wraz z lodem trafiają następnie do układu pokarmowego.
Pod wpływem nacisku twardego lodu zęby mogą również się ukruszyć lub nawet złamać. Szczególnie podatne na takie uszkodzenia są zęby, w których są już wypełnienia, korony lub licówki. Uważać powinni również posiadacze aparatów ortodontycznych.
Jak pozbyć się nawyku gryzienia kostek lodu? Ekspert wyjaśnia, że w pierwszej kolejności warto spróbować całkowicie go odstawić, a jeśli nawyk jest silniejszy - trzymać kostki w ustach, aż lód się rozpuści - uczucie chłodu i orzeźwienia potrwa wówczas dłużej, nie uszkadzając przy tym zębów.
Warto również rozważyć bardziej "miękkie" rodzaje lodu, takie jak stosowany do niektórych drinków lód kruszony, czy nawet tzw. lód golony (to cienkie płatki lodu uzyskiwane z większego bloku za pomocą specjalnego urządzenia).
Można również zamiast lodu gryźć pokrojone w kostkę i następnie schłodzone chrupiące warzywa lub owoce, takie jak jabłka czy marchewka.