Lubisz popcorn z mikrofali? Naukowcy ostrzegają: zawiera szkodliwe substancje

2022-09-01 12:26

Popcorn jest jedną z tych przekąsek, od których trudno oderwać się podczas oglądania filmu. Najczęściej w trakcie konsumpcji nie zastanawiamy się, czy popcorn z mikrofali jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Uczeni jednak ostrzegają przed jego nadmiernym spożywaniem ze względu na zawartość szkodliwych substancji.

Popcorn z mikrofali
Autor: Getty Images

Popcorn to niskokaloryczna i bogata w błonnik przekąska, którą uwielbiają miłośnicy kina. Można go zrobić w garnku, piekarniku czy mikrofali. Jedynie ten trzeci sposób jego przygotowania wzbudził obawy wśród naukowców z UCLA Center for Human Nutrition w USA. Twierdzą, że popcorn do mikrofali nie jest zdrowym wyborem. Dlatego, że te specjalne torebki, w których umieszczone są ziarna, pokrywają per- i polifluoroalkilowe substancje chemiczne, określane mianem PFAS tzw. "wiecznych chemikaliów". Są one odporne na tłuszcz i dzięki temu doskonale zapobiegają przeciekaniu oleju przez torebkę z popcornem.

Popcorn z mikrofali? Lepiej go nie jeść

Substancje PFAS obejmują tysiące syntetycznych związków chemicznych, które zawierają wiązania węgiel-fluor. Cechuje je wyjątkowa odporność na rozkład podczas stosowania, a także po przedostaniu się do środowiska.

Uczeni wyjaśnili, że te torebki wewnątrz najczęściej pokryte są olejem sojowym i związkiem chemicznym, które pod wpływem wysokiej temperatury tworzą kwas perfluorooktanowy (PFOA), czyli szkodliwą substancję stosowaną do produkcji patelni teflonowych oraz innych akcesoriów gospodarstwa domowego. Może ona przyczynić się do istotnych problemów zdrowotnych, m.in. związanych z tarczycą, bezpłodnością, a nawet zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór.

Te wymienione substancje, jak zaznaczają badacze, przedostają się do popcornu po ich podgrzaniu. Wyniki analizy, opublikowanej na łamach czasopisma "Environmental Health Perspectives", pokazują, że u osób, które często spożywały popcorn z mikrofali, odnotowano wysoki poziom tych związków we krwi. Był o 63 proc. wyższy od przeciętnej normy.

W formie 24: wzmacniające przekąski

Popcorn z mikrofali stanowi zagrożenie dla zdrowia? Naukowcy wyjaśniają

W ramach tego badania naukowcy prześledzili dane ponad 10 tys. osób, udostępnione przez amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom. "Rosną obawy w związku z potencjalnym wpływem PFAS na zdrowie ludzi. Na przykład te chemikalia mogą ingerować w układ odpornościowy, przez co mogą też zmniejszyć skuteczność szczepionek" – skomentował ekspert David Andrews z Evironmental Working Group.

Według danych amerykańskiej Agencji ds. Substancji Toksycznych i Rejestru Chorób wysoki poziom PFAS w organizmie może być powiązany z m.in. wysokim stężeniem "złego" cholesterolu, wzrostem enzymów wątrobowych oraz zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka nerki lub jąder.

Dlatego Dan DeFigio ekspert ds. żywienia i autor książki "Beating Sugar Addiction for Dummies" radzi, aby spożywać jedynie popcorn, który przygotujemy sami w garnku lub na patelni. Jest to wtedy najzdrowsza przekąska. Do jej przygotowania potrzebne są: kukurydza bez GMO, organiczne masło, sól morska i odrobina prawdziwego sera.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki