Leśnicy przypominają stary eliksir na przeziębienie. "Niejedna babcia wnukom gotowała"
Objawy przeziębienia bardzo często próbujemy zwalczyć, stosując domowe sposoby, m.in. dbamy o regularne nawodnienie organizmu. Lasy Państwowe przypomniały za pośrednictwem mediów społecznościowych przepis na rozgrzewający i wzmacniający odporność eliksir, który wspomoże walkę z przeziębieniem. O jakim napoju mowa?
Kiedy dopada nas przeziębienie, warto nie wychodzić z domu i pozostać w łóżku 1-2 dni. Wiele korzyści może przynieść wypoczynek oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Niejednokrotnie babcie powtarzały: "zobaczysz, że ta herbatka postawi cię na nogi". I tak się rzeczywiście działo. Co prawda domowe sposoby na przeziębienie nie zastępują leczenia farmakologicznego, lecz mogą stanowić jego cenne uzupełnienie.
Domowy napój na przeziębienie
Lasy Państwowe często publikują w mediach społecznościowych posty, w których dzielą się ciekawymi informacji na temat tego, w jaki sposób można wykorzystać "dary lasu". Ostatnio leśnicy przypomnieli stary eliksir na przeziębienie, które zwalczy uciążliwe dolegliwości.
"Znacie ten smak? Zimowe przeziębienie wielu osobom kojarzą się właśnie ze smakiem i zapachem odwaru z pędów z malin. (…) Niejedna babcia wnukom gotowała" – czytamy w poście udostępnionym na Facebooku. Jak dodali, jest to eliksir rozgrzewający, przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, wzmacniający odporność, pyszny i aromatyczny.
Odwar z pędów malin, który obfituje w mnóstwo witamin, flawonoidów i garbników, jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Oto krok po kroku, jak przygotować domowy napój, który szybko rozprawi się z przeziębieniem:
- Zerwij kilka gałązek malin.
- Wypłucz je, połam na mniejsze kawałki, a następnie włóż do kubka.
- Zalej gałązki wrzątkiem (około 1 litr) i zostaw pod przykryciem.
- Po 5 minutach wywar będzie gotowy.
Leśnicy zwrócili też uwagę, że po ten eliksir nie powinny sięgać osoby, które cierpią na kamicę nerkową.
Właściwości prozdrowotne malin
Oprócz wyjątkowego smaku maliny mają niezliczone właściwości prozdrowotne. "Maliny to skarbnica wartości odżywczych. Znajdziemy w nich cenne witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2 i B6, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo" – napisano w artykule eksperckim, który ukazał się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ).
O prozdrowotnych właściwościach malin napisała w swojej pracy doktorskiej dr inż. Ewelina Pióro-Jabrucka z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jak wyjaśniła, owoce te są "od dawna stosowane jako środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą, w leczeniu tzw. chorób z przeziębienia".
Napisała też w publikacji, że maliny stosuje się w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, przebiegających z gorączką. "Owoc maliny wykazuje właściwości przeciwzapalne, za które prawdopodobnie odpowiadają zawarte w surowcu antocyjany i elagotaniny" – dodała.
Ekspertka podkreśliła, że przetwory z malin podawane w zalecanych dawkach, nie wywołują objawów niepożądanych. Natomiast ostrożność w spożywaniu zarówno malin, jak i przetworów przyrządzonych z tych owoców, powinny zachować osoby, które chorują na podagrę (dnę moczanową) i zapalenie nerek. Ponieważ owoce zawierają w swoim składzie zasady purynowe.