Lepiej pić kawę czarną czy z mlekiem? Eksperci nie mają wątpliwości
Istnieją zarówno zwolennicy picia czarnej kawy, jak i smakosze kawy z mlekiem. Która jest lepsza? Badacze odkryli ciekawą zależność, która może mieć znaczny wpływ na twoją odporność.
Według najnowszego badania opublikowanego w Journal of Agricultural and Food Chemistry dodanie mleka do kawy może sprawić, że stanie się ona dwa razy lepsza i wcale nie chodzi tu o walory smakowe.
To połączenie daje efekt przeciwzapalny
Kawa jest bogata w przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne. Jak wiadomo, stan zapalny jest odpowiedzią organizmu na zagrożenie takie jak bakterie, toksyny, urazy czy temperaturę. Przewlekły stan zapalny zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, m. in. chorób serca, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów czy nowotworów.
Nowe badanie sugeruje, że spożywanie produktów zawierających przeciwutleniacze w połączeniu z produktami bogatych w aminokwasy (m. in. właśnie mleko), sprawia, że przeciwzapalne działanie przeciwutleniaczy jest jeszcze bardziej skuteczne.
Naukowcy doszli do takich wniosków przeprowadzając eksperyment w warunkach laboratoryjnych, przy użyciu sztucznych komórek odpornościowych. Część z nich otrzymały różne dawki przeciwutleniaczy, które reagowały z aminokwasem (odzwierciedlając kawę z mlekiem), natomiast inne otrzymały same przeciwutleniacze (odzwierciedlając czarną kawę). Grupie kontrolnej nie podano nic.
Okazało się, że komórki odpornościowe leczone połączeniem przeciwutleniaczy z aminokwasami były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanu zapalnego w porównaniu z komórkami, do których dodano same przeciwutleniacze.
"Połączenie białek i przeciwutleniaczy podwaja właściwości przeciwzapalne komórek odpornościowych" - powiedzieli badacze, sugerując, że dzięki temu kawa z mlekiem wykazuje działanie przeciwzapalne.
"Pokazujemy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, wzmacnia się jego działanie hamujące zapalenie w komórkach odpornościowych. W związku z tym można sobie wyobrazić, że ten koktajl może również mieć korzystny wpływ na stany zapalne u ludzi" - podkreślił prof. Marianne Nissen Lund, główny kierownik badania.
Polecany artykuł: