Lek na raka jelita kryje się w owsie? Polacy dokonali obiecującego odkrycia
Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.
![Naukowcy: uzyskane z owsa cukry złożone mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-KHTA-TP5U-dPzt_naukowcy-uzyskane-z-owsa-cukry-zlozone-moga-pomoc-w-leczeniu-raka-jelita-grubego-664x442.jpg)
Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.
Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa – poinformowało we wtorek biuro uczelni w komunikacie nadesłanym do PAP. Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.
Badacze testują obecnie działanie beta-glukanów u świni domowej i na hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Badania przedkliniczne pozwolą określić, czy te substancje mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – składniki żywności, które łączą wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.
„Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit” – powiedziała cytowana w komunikacie prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, kierownik badań nad polisacharydami z owsa.
Jej zespół ma nadzieję, że nadchodzi nowa era w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a nowe odkrycia przyniosą ulgę pacjentom na całym świecie. Kolejne etapy badań mogą otworzyć drogę do zastosowania beta-glukanów w codziennej praktyce klinicznej i dietetycznej.
![Poradnik Zdrowie Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q8Hz-iXxH-RNtn_poradnik-zdrowie-google-news-664x442-nocrop.jpg)