Lek na raka jelita kryje się w owsie? Polacy dokonali obiecującego odkrycia

2025-02-11 11:11

Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.

Naukowcy: uzyskane z owsa cukry złożone mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego
Autor: Getty Images Naukowcy: uzyskane z owsa cukry złożone mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego

Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.

Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa – poinformowało we wtorek biuro uczelni w komunikacie nadesłanym do PAP. Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.

Badacze testują obecnie działanie beta-glukanów u świni domowej i na hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Badania przedkliniczne pozwolą określić, czy te substancje mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – składniki żywności, które łączą wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.

Rak jelita grubego

„Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit” – powiedziała cytowana w komunikacie prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, kierownik badań nad polisacharydami z owsa.

Jej zespół ma nadzieję, że nadchodzi nowa era w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a nowe odkrycia przyniosą ulgę pacjentom na całym świecie. Kolejne etapy badań mogą otworzyć drogę do zastosowania beta-glukanów w codziennej praktyce klinicznej i dietetycznej.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki