Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić?

2020-06-26 10:03

Kiszone rzodkiewki są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i uwaga - bardzo zdrowe. Są naturalnym probiotykiem, który zbawiennie wpływa na funkcję jelit.

Kiszone rzodkiewki
Autor: Getty Images Kiszone rzodkiewki

Kiszonki są fenomenalnym probiotykiem! Usprawniają pracę jelit, sprawiają, że dobre bakterie w jelitach mają pożywienie i mogą się namnażać, a dodatkowo przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Masz zaparcia? Zjedz kiszonki, także kiszone rzodkiewki.

Polecamy: Rzodkiewka - królowa nowalijek. Właściwości zdrowotne rzodkiewek

Bardzo łatwo je zrobić, są smaczne, choć mają też charakterystyczny zapaszek. Czego potrzeba do ich przyrządzenia?

W najprostszej wersji wystarczą ci:

  • rzodkiewki
  • solanka (łyżka soli na litr wody)
  • przyprawy: chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz
  • czosnek
  • starter

Warto wiedzieć: Kiszonki to najlepszy probiotyk

Do umytych rzodkiewek dodaje się czosnek i przyprawy, a następnie zalewa solanką i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Rzodkiewki muszą się zakisić, co może trwać około 3 dni. 

Kiszone rzodkiewki - przepis:

  • 5-7 pęczków rzodkiewek zależnie od wielkości (dowolnego gatunku)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 lub 2 baldachimy kopru, mogą być też suszone łodygi albo łodygi i baldachimy wyjęte z kiszonych ogórków, też są super!
  • opcjonalnie (liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu)
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 litra wody
  • starter (kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty dla zakwaszenia i zaszczepienia kiszonki lub 1 ogórek małosolny przekrojony na pół)

Zaczynamy od mycia rzodkiewek, potem wodę gotujemy z solą. Zagotowaną solankę należy wystudzić. Do dużego słoika dodajemy następnie koper, rzodkiewki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą, upychamy, żeby nic nie pływało i zostawiamy do zakiszenia. 

Źródło: Przepis Olgi Smile

Sonda
Odpowiedź jest prosta

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki