Kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację. Godzina ma znaczenie
W jakich godzinach jeść, żeby być zdrowym? Okazuje się, że nie tylko skład i jakość posiłków, ale także ich godziny i rozkład w ciągu dnia wpływają na stan zdrowia i masę ciała. Badania naukowe coraz wyraźniej wskazują na to, że nie tylko to, co jemy, ale również kiedy to jemy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji fizycznej.
Mówiąc o zdrowym odżywianiu, zazwyczaj skupiamy się na tym, co jeść. Jednak okazuje się, że odpowiednie pory posiłków także mają ogromne znaczenie. Najlepsza pora na zjedzenie śniadanie to godzina 7.11, lunch powinno się spożywać o 12.38, a kolację najlepiej zjeść o 18.14. Badacze wyliczyli, że te godziny są idealne, jeśli zależy nam na utrzymaniu właściwej masy ciała.
Dlaczego pory posiłków są ważne? O jakiej godzinie jeść śniadanie, obiad i kolację?
Pory posiłków wpływają nie tylko na naszą wagę, ale także na ogólny stan zdrowia. Istnieją różne czynniki, które determinują, jak organizm przetwarza pożywienie w zależności od pory dnia. Należą do nich aktywność fizyczna, poziom hormonów, zmiany temperatury ciała oraz reakcje biochemiczne związane z trawieniem i absorpcją składników pokarmowych. Badania na zwierzętach i ludziach potwierdzają te zależności.
Dlatego też dobór godzin spożywania posiłków powinien być związany z naturalnym rytmem okołodobowym organizmu, porą dnia i nocy oraz ilością światła i snem. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że jedzenie posiłków niezgodnie z rytmem okołodobowym może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi nawet o 18%, szczególnie w godzinach wieczornych. Jest to związane z niższą tolerancją organizmu na glukozę w tych godzinach, co może prowadzić do otyłości i problemów z cukrzycą.
Co jeść i o jakiej porze? Kiedy jedzenie posiłków jest najzdrowsze?
- Kluczem do sukcesu większości osób, które są na diecie, jest nie tylko to, co jedzą, ale przede wszystkim, o której jedzą - twierdzi Lee Smith z firmy Forza Supplements, która przeprowadziła badania dotyczące najlepszych pór na jedzenie.
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, i to nie bez powodu. Osoby, które regularnie jedzą śniadanie, mają niższy poziom glukozy we krwi, rzadziej chorują na cukrzycę, nadciśnienie i choroby serca. Pomijanie śniadania może prowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu oraz nieprawidłowej wrażliwości na insulinę. Najlepiej spożywać śniadanie do godziny po przebudzeniu, a według badań, idealnie jest to zrobić o godzinie 7.11.
Jeśli chodzi o obiad, to badania wykazują, że osoby, które jedzą główny posiłek dostarczający około 40% dziennej ilości kalorii przed 15, chudną o 25% więcej niż te, które jedzą obiad później. Dlatego najlepszą porą na lunch jest południe, czyli godzina 12.38.
Kolacja powinna być zjedzona wcześniej, najlepiej między godziną 18.00 a 18.30. Jest to ważne ze względu na to, że wieczorem jesteśmy zazwyczaj mniej aktywni, a nadmiar kalorii może się łatwo odłożyć w "boczkach". Kolację najlepiej jest zjeść przed godziną 19.00.
Podsumowując, oprócz tego, co jemy, ważne jest także, kiedy to jemy. Przestrzeganie właściwych porcji w odpowiednich porach dnia może pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała i ogólnego stanu zdrowia. Kluczem do sukcesu większości osób, które są na diecie, jest nie tylko to, co jedzą, ale przede wszystkim, o której jedzą. Dlatego warto zwracać uwagę na pory posiłków, aby zadbać o zdrowie i sylwetkę.