Katarzyna Bosacka rozprawia się ze sklepowymi majonezami. Na ten składnik uważajcie
Spór o to, który majonez jest najsmaczniejszy, toczy się od lat. Smak to kwestia gustu - znana dziennikarka Katarzyna Bosacka radzi, by zwracać uwagę na skład. A czujność powinna wzbudzić obecność pewnego składnika, który w majonezie jest zwyczajnie zbędny, a jego nadmiar może być wręcz niebezpieczny.
Majonez nie powinien mieć długiej listy składników. Tak naprawdę im prostszy skład, tym lepszy produkt. By zrobić domowy majonez, wystarczy jajko, olej, nieco musztardy, soku z cytryny, soli i cukru. Tymczasem etykiety majonezów dostępnych w sklepach często przerażają składnikami, których być w majonezie zwyczajnie nie powinno.
Na ten składnik szczególnie uważaj
"Majonez powinien składać się tak naprawdę z żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. To wszystko. Niestety w wielu sklepowych majonezach znajduje się składnik o tajemniczej nazwie – sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). " - pisze na swoim instagramowym profilu Katarzyna Bosacka.
Co to takiego? "E385 przedłuża przydatność produktu do spożycia. Dodatkowo utrzymuje strukturę emulsji. Teoretycznie ten składnik nie jest szkodliwy, bo został dopuszczony do użycia w żywności, ale nie wiemy, co dokładnie może powodować jego kumulacja lub połączenie z innymi „E”. - wyjaśnia dziennikarka. "Niebezpieczny może być nadmiar tej substancji. Duża ilość E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych np. żelaza. Do tego powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha. Stosowanie E385 jest zakazane w Australii. W majonezie dobrej jakości taki dodatek nie jest potrzebny, bo emulsję stabilizują żółtka jaj. Dlatego kupując majonez unikaj takiego, który zawiera konserwanty, sól wapniowo-disodową EDTA, a także substancje zagęszczające i stabilizujące, w tym skrobię (obniża jakość produktu), regulatory kwasowości, barwniki i aromaty. Uwierzcie, że da się znaleźć w sklepie majonez bez tych wszystkich substancji!" - twierdzi Katarzyna Bosacka.
Skład majonezów bez tajemnic. Który najlepszy?
W innym poście Katarzyna Bosacka rozprawia się ze składem najpopularniejszych majonezów, które można kupić w polskich sklepach.
"Przygotowałam dla Was grafiki ze składami 12 popularnych majonezów, które są dostępne w sklepach. Nie są to oczywiście wszystkie produkty dostępne na rynku, ale ich spora część." - pisze dziennikarka. "Większość majonezów dostępnych na rynku zawiera jeszcze takie składniki jak sól wapniowo-diosodowa EDTA, zagęstniki i stabilizatory takie jak guma arabska czy guma ksantanowa, do tego skrobia czy sztuczne aromaty. Te składniki nie są niebezpieczne dla zdrowia, jeżeli jemy je w małych ilościach, ale majonez mógłby się zdecydowanie bez nich obejść " - dodaje.
Przygotowane przez Katarzynę Bosacką grafiki zawierają informacje, które warto poznać, nim ruszymy na zakupy. Na grafikach na czerwono zaznaczono składniki, które w majonezie nie są niezbędne, a producenci je dodali - np. po to, by uzyskać lepszą konsystencję, gładszą strukturę czy ładniejszy zapach. "Przeanalizujcie sobie te składy, zobaczcie też jaka jest różnica pomiędzy kolejnością poszczególnych składników. Przypominam, że na początku mamy te, których w produkcie jest najwięcej. I oczywiście - im krótszy skład, tym lepszy" - podsumowuje dziennikarka.
Polecany artykuł: