"Kasze, otręby, płatki" - poradnik już w sprzedaży!
2018-12-06
9:28
Tatarczana na srebrnym półmisku? Dlaczego nie? Tak ją niegdyś serwowano. A kto dziś wie, co to jest kasza tatarczana? Wyjaśniamy to w naszym poradniku.
Kasze są modne. I zdrowe. Niektóre nawet zalicza się do superfood – żywności wyjątkowo prozdrowotnej. Zdrowe są również płatki i otręby, odpowiednio przyrządzone, nie tylko na śniadanie.
W poradniku piszemy:
- jakie kasze są na rynku i czym się charakteryzują: gryczana (nieprażona i prażona), jęczmienna (pęczak, perłowa), jaglana, manna, kukurydziana, z pszenicy durum, owsiana, bulgur, orkiszowa, amarantu, teff;
- komu (i jakie) są polecane (uwzględnimy potrzeby osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię);
- jakie właściwości zdrowotne mają kasze; dlaczego korzystne w naszej diecie są także płatki i otręby, które świetnie zastąpią np. tradycyjną panierkę;
- jak gotować kasze, by były smaczne i sypkie;
- jak serwować kasze, płatki – czy rzeczywiście na srebrnym półmisku, czy wystarczą modne bowle.
Do części poradniczej są dołączone proste przepisy na dania z kasz, płatków i otrębów, które można pałaszować na śniadanie, obiad i kolację:
- pożywne zupy i sałatki;
- smaczne pasztety, kotlety i zapiekanki;
- sycące dania śniadaniowe;
- desery, ciasta i ciasteczka.