Już sam widok posiłku może wpłynąć na działanie insuliny. Co to oznacza?
Już sam fakt, że widzimy i wyczuwamy zapach jedzenia, może pobudzać wydzielanie insuliny. Szwajcarscy naukowcy z Uniwersytetu ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei jako pierwsi dowiedli, że to uwalnianie insuliny zależy od krótkotrwałej reakcji zapalnej. U osób walczących z otyłością nadmierna reakcja zapalna może zaburzać wydzielanie insuliny.
Zanim to, co zjemy, czyli między innymi węglowodany dotrą do krwiobiegu, już sam widok i zapach dania pobudza wydzielanie insuliny. To wniosek, który wysunęła grupa naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei w Szwajcarii. W ramach przeprowadzonego badania udowodnili, że uwalnianie insuliny zależy od krótkotrwałej reakcji zapalnej, do której dochodzi przed spożywaniem posiłku. Tylko inaczej to przebiega u chorych na otyłość. W obliczu tych okoliczności dochodzi u nich do nadmiernej reakcji zapalnej, która może zaburzać wydzielanie insuliny.
Nawet czekanie na posiłek sprawia, że w organizmie dochodzi do szeregu reakcji. Na przykład, już na samą myśl o jedzeniu dochodzi do nadmiernego wydzielania śliny. Tak samo insulina, czyli hormon, który ma ogromne znaczenie w procesie regulacji poziomu glukozy we krwi, uwalnia się, zanim węglowodany dotrą do krwiobiegu. Eksperci określają to fazą wydzielania insuliny za pośrednictwem neuronów.
Naukowcy mają złe wieści dla osób z otyłością
W najnowszym badaniu zidentyfikowano ważny element tej układanki. Jest nim interleukina IL1B, czyli cytokina o ważnym znaczeniu dla procesu zapalnego. Według naukowców jest ona również zaangażowana w odpowiedź immunologiczną na patogeny lub zmienione antygeny własne.
"Zapach i widok posiłku stymulują określone komórki odpornościowe w mózgu noszące nazwę mikrogleju. Wydzielają one na krótko interleukinę IL1B, co z kolei wpływa na autonomiczny układ nerwowy poprzez nerw błędny. System ten przekazuje następnie sygnał do miejsca wydzielania insuliny, czyli do trzustki" - wyjaśnia autorka badania dr Sophia Wiedemann.
Natomiast w przypadku osób zmagających się z otyłością ta faza wydzielania insuliny zostaje zakłócona, zwłaszcza przez nadmierną reakcję zapalną – tak twierdzą naukowcy.
"Nasze wyniki wskazują, że IL1B odgrywa ważną rolę w łączeniu informacji sensorycznych, czyli tego co widzimy, z tym, co wyczuwamy, w późniejszym wydzielaniu insuliny za pośrednictwem neuronów oraz w regulowaniu tej korelacji" – podsumowuje główny autor badania Marc Donath.
Wyniki analizy ukazały się na łamach czasopisma "Cell Metabolism".
Polecany artykuł: