Już nie jarzynowa i tatar. Oto, czym najłatwiej zatruć się na wakacjach

2024-07-17 0:45

Tak, jak zmieniają się zwyczaje żywieniowe Polaków, zmianie ulegają też źródła zatruć pokarmowych. Trudno zaszkodzić sobie nieświeżą garmażerką, gdy nie jesz takich rzeczy. Zagrożenia są też inne w zależności od tego, gdzie spędzasz wakacje.

Już nie jarzynowa i tatar. Oto, czym najłatwiej zatruć się na wakacjach
Autor: GettyImages

W Polsce raczej nie zatrujesz się wodą, nawet z kranu, jeśli nie ma akurat awarii sieci wodociągowej. W niektórych krajach afrykańskich tymczasem groźne dla zdrowia okazują się przygodnie kupione napoje, a nawet drinki z lodem.

Niska temperatura wprawdzie zazwyczaj pokona same mikroorganizmy chorobotwórcze, ale toksyn, które zostawiają, już nie.

W wielu krajach nie zatrujesz się pasztetową, bo nikt jej po prostu nie sprzedaje. Prędzej owocami morza z ulicznego straganu.

Czym najczęściej zatruwamy się w kraju? Dużej niespodzianki nie ma.

Zatrucia na wakacjach

Polskie zatrucia - na słodko

Jak można przeczytać na stronach sanepidu, wakacyjne zatrucia w Polsce mają często słodki smak.

Najwięcej zatruć pokarmowych powodują nieświeże wyroby cukiernicze z dodatkiem kremów, a także lody przygotowywane metodą nieprzemysłową (nie z proszku).

Jeśli masz słabość do majonezu, właściwie możesz zatruć się każdym daniem, do którego go dodasz w gorący dzień.

Potrawy z jaj, mięsa, ryb, ich przetwory i konserwy - to grupa potencjalnych sprawców letnich kłopotów.

To produkty narażone na szybkie zepsucie ze względu na dużą zawartość wody i skład chemiczny, stanowiący dobre podłoże do rozwoju mikroorganizmów.

7 bakterii, jeden typ wirusa - sprawcy zatruć w Polsce

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Polsce są bakterie i wirusy: salmonella, campylobacter, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego, listeria oraz rotawirusy.

Czytaj: 7 bakterii, które zagrażają nam latem. Czyhają w markecie, kuchni i lodówce

Kiedy mówimy o zatruciu pokarmowym? Jeśli w krótkim czasie po spożyciu potraw czy produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze bakterie, toksyny, pasożyty, rotawirusy lub zanieczyszczenia chemiczne, zaobserwujesz u siebie objawy ostrego schorzenia przewodu pokarmowego.

Po kontakcie z wymienionymi mikrobami to dość prawdopodobne.

Dlaczego kontakt z zakażoną żywnością jest groźny

Co tak naprawdę robią nam chorobotwórcze drobnoustroje, dlaczego czujemy się źle? Same mikroorganizmy lub wytwarzane przez nie toksyny wywołują zwykle podrażnienie i ostry stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit.

Taki stan zapalny powoduje wzrost przepuszczalności ściany jelit, co ma służyć oczyszczeniu organizmu.

Woda z osocza krwi przechodzi wówczas z naczyń krwionośnych do światła jelita, a drobnoustroje i ich toksyny są usuwane z wymiotami i biegunką.

Czas, jaki upływa od chwili spożycia zatrutego pokarmu do wystąpienia objawów, różni się w zależności od rodzaju drobnoustroju. Najczęściej wynosi 6-36 godzin.

Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki