Jeszcze lepsza niż sądzono. Oto, jak witamina D wpływa na krążenie i metabolizm
Czy jest coś, czego o witaminie D jeszcze nie wiecie? Naukowcy regularnie dochodzą do wniosku, że jej wpływ na organizm jest jeszcze bardziej znaczący, niż kiedyś sądzono. Witamina D może wpływać na naszą odporność, stan zębów i kości, nastrój, a także – jak się okazuje – ma znaczący wpływ na poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze.
Witamina D - nowe ustalenia naukowców
O witaminie D napisano już wiele, ale okazuje się, że wciąż nie wszystko. Kolejne badania nad tą witaminą regularnie przynoszą nowe informacje. Według aktualnych ustaleń naukowców witamina D wpływa również na poziom ciśnienia krwi, poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
CZYTAJ TEŻ: Niedobór witaminy D widać na włosach. Trycholożka radzi, na co zwrócić uwagę
Witamina D to witamina, którą organizm – do pewnego stopnia – może naturalnie syntetyzować. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą promieni słonecznych, działających na skórę.
Jednak w klimacie, gdzie dominują przez znaczącą część roku pochmurne dni - tak jak w Polsce - konieczne może być dodatkowe zażywanie tej witaminy, aby uzyskać jej odpowiedni poziom. Sama dieta – nawet bogata w jaja, nabiał czy oleje roślinne – to za mało, aby organizm pozyskał wystarczającą ilość witaminy D.
Dlaczego ta witamina jest tak bardzo istotna? Właściwa podaż witaminy D oznacza dbanie o kości i zęby, zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy, sprzyja właściwej odporności organizmu, działa korzystnie na nastrój, zmniejszając ryzyko jego obniżenia, a tym samym redukując ryzyko rozwoju stanów depresyjnych.
Wyniki nowych badań, które są efektem współpracy chińskich i amerykańskich naukowców, wskazują, że witamina D może mieć również bardzo istotne korzyści dla metabolizmu, serca oraz układu krążenia.
CZYTAJ TEŻ: Pacjenci mają powód do radości. Witamina D znacząco poprawiła stan chorych na SM i IBS
Witamina D może obniżać poziom glukozy, cholesterolu i ciśnienia krwi
Na podstawie metaanalizy 99 randomizowanych kontrolowanych badań, w których brało udział łącznie 17 656 osób, ustalono, jaki wpływ na serce i metabolizm może mieć witamina D. Pod uwagę wzięto również czynniki takie jak wiek pacjentów, ich pochodzenie etniczne, masa ciała i inne indywidualne specyfikacje.
Prof. Simin Liu, jeden z autorów badania, autor szeregu prac dotyczących wpływu witaminy D na organizm i korelacji poziomu witaminy D ze stanem zdrowia, wskazał, że w metaanalizie ustalono, iż dzienna dawka 3320 IU może sprzyjać:
- obniżeniu poziomu ciśnienia krwi,
- obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego,
- obniżeniu poziomu hemoglobiny glikowanej A1c,
- obniżeniu poziomu glukozy,
- oraz obniżeniu poziomu insuliny na czczo.
U osób z niedoborami witaminy D, w wieku 50+ i z większą masą ciała sugerowane jest przyjmowanie większych dawek, celem osiągnięcia opisanych efektów.
Konkretną dawkę powinien zaordynować lekarz, ponieważ przedawkowanie witaminy D również może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Odradza się więc niekontrolowane suplementowanie dużymi dawkami na własną rękę.
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Łatwo je zlekceważyć, a konsekwencje mogą być opłakane. Oto objawy przedawkowania witaminy D