Dlaczego ciągle czujesz głód, mimo że jesz więcej? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Próbujesz kolejnych diet, ale nie przynoszą oczekiwanych rezultatów? Zauważasz, że im więcej przybierasz na wadze, tym jednocześnie odczuwasz większy głód i coraz częściej dopada cię niepohamowany apetyt? Przyczyny mogą być różne, m.in. zaburzenia hormonalne lub metaboliczne. Jedną z takich przyczyn jest leptynooporność. Co wiemy o tym problemie i jak się z nim uporać?
Zaskakująca przyczyna nadwagi i otyłości
Nadwaga i otyłość to prawdziwe plagi XXI wieku. Zauważono, że nadmiar tkanki tłuszczowej może powodować… zwiększenie apetytu i w konsekwencji dalsze tycie. To efekt oporności organizmu na hormon zwany leptyną. Nawet akceptując siebie w każdym rozmiarze, nie wolno zapominać, że dodatkowe kilogramy zwiększają ryzyko cukrzycy, chorób serca, niektórych nowotworów.
Walka z otyłością może być bardzo trudna, ale nie jest niemożliwa. Trzeba tylko znaleźć przyczynę, która kryje się za objawem, jakim jest otyłość. Nie od dziś wiadomo, że nadwaga i otyłość mają złożone podłoże. Jednym z powodów wzrostu masy ciała może być leptynooporność.
Co to jest leptyna i leptynooporność
Białko leptyna to tzw. hormon sytości, reguluje apetyt i metabolizm energetyczny. Najwyższe stężenie osiąga w godzinach ok. 24:00-2:00, najniższe – ok. 8:00-9:00. Leptyna dociera do ośrodków sytości i głodu w mózgu, wpływając na zmniejszenie apetytu po zaspokojeniu głodu. Prawidłowy poziom leptyny to: u mężczyzn 1-5 ng/dl, u kobiet 7-13 ng/dl.
Źródłem trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała mogą być zaburzenia powodowane faktem, że organizm danej osoby nie reaguje w prawidłowy sposób na leptynę, czyli hormon sytości. Oznacza to, że do mózgu nie dociera sygnał o sytości. Stąd bezustanny głód, a co za nim idzie – podjadanie, a w efekcie wzrost masy ciała.
Pacjent choć dużo je, to nie odczuwa energii, a wręcz przeciwnie – stałe zmęczenie. Prowadzi to do zmniejszenia aktywności fizycznej, a co za tym idzie – do dalszego tycia. A nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje nadprodukcją leptyny. W efekcie organizm nie odczuwa sytości, ale stały apetyt. I tak wpadamy w błędne koło podjadania i tycia.
Leptynooporność - przyczyny, skutki, leczenie
Leptynooporność jest powodowana zbyt dużym nagromadzeniem tłuszczu i jednocześnie sprzyja dalszemu odkładaniu tkanki tłuszczowej i przybieraniu na wadze. Oprócz tego nadmiar leptyny zaburza pracę układu odpornościowego, może zaburzać płodność i zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Choć to niełatwe, by uporać się z leptynoopornością, warto schudnąć. Już 10 proc. wagi mniej, to 50 proc. leptyny mniej! Aby panować nad głodem i apetytem, należy też spożywać regularne posiłki bogate w warzywa, owoce i białka. Istotna jest również regularna aktywność fizyczna i odpowiednio długi sen w stałych porach. Warto skorzystać z pomocy dietetyka i trenera personalnego, żeby szczególnie w początkach starcia z leptynoopornością profesjonalnie podejść do tematu. Nie można pozwolić sobie na kolejne błędy żywieniowe, ponieważ mogą spowodować pogorszenie stanu, wzrost masy ciała i jeszcze bardziej rozregulować wpływ leptyny na organizm.