Jeśli bierzesz te leki, uważaj na imbir! Skutki mogą być poważne

2024-10-04 10:35

Imbir należy do roślin z rodzaju Zingiber. Są one od dawna stosowane na całym świecie w kuchni i medycynie zarówno tradycyjnej, jak i ludowej ze względu na bogate właściwości prozdrowotne. Imbir może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami lub zwiększać efekt ich działania. Dlatego też należy uważać z łączeniem ich z imbirem.

Jeśli bierzesz te leki, uważaj na imbir! Skutki mogą być poważne
Autor: Getty Images Jeśli bierzesz te leki, uważaj na imbir! Skutki mogą być poważne

Kłącze imbiru, czyli rośliny o nazwie Zingiber officinale Roscoe, jest naturalnym środkiem łagodzącym ból, stany zapalne, niestrawność, nudności i wymioty. Po napary z imbiru od wieków chętnie sięgają kobiety w ciąży borykające się z porannymi mdłościami. Doskonale sprawdzał się także jako dodatek do żywności o właściwościach konserwujących. Miał zapobiegać psuciu się potraw i namnażaniu się w nich drobnoustrojów powodujących zatrucia pokarmowe.

Z biegiem lat kolejne badania potwierdzały prozdrowotne cechy imbiru. Jest on nadal stosowany jako lek ziołowy i surowiec do produkcji suplementów diety.

Poradnik Zdrowie - Komu imbir może szkodzić

Zgodnie z aktualną wiedzą naukową imbir ma właściwości:

  • przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także przeciwutleniające (zmniejsza m.in. stres oksydacyjny w organizmie),
  • przeciwnowotworowe, przeciwreumatyczne i przeciwcukrzycowe,
  • wspierające trawienie, wątrobę i jelita,
  • przeciwwymiotne (np. przy wymiotach kobiet ciężarnych i osób z chorobą lokomocyjną),
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwalergiczne
  • neuroprotekcyjne (działające ochronnie na mózg),
  • przeciwzakrzepowe i zapobiegawcze w chorobach sercowo-naczyniowych.

Książka poświęcona tej niezwykłej roślinie przybliży ci jej znane od wieków właściwości potwierdzone aktualnymi badaniami naukowymi. Dowiesz się, na co pomaga imbir i kto powinien uważać z jego stosowaniem. W rozdziale o kulinariach znajdziesz pomysły na zastosowanie świeżego i suszonego imbiru w swojej kuchni, a także łatwe i smaczne przepisy.

Imbir. Uzdrawiająca moc
Autor: materiały prasowe Imbir. Uzdrawiająca moc

Przeciwwskazania i interakcje imbiru z lekami

Jak każdy surowiec roślinny o znaczącym działaniu biologicznym, imbir może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami lub zwiększać efekt ich działania.

Dlatego też należy uważać z łączeniem, szczególnie większych dawek, imbiru z:

  • lekami przeciwzakrzepowymi i suplementami roślinnymi o silnym działaniu przeciwzakrzepowym, takimi jak czosnek, żeń-szeń lub miłorząb japoński (imbir sam w sobie działa przeciwzakrzepowo, więc może zwiększać efekt przeciwzakrzepowy),
  • lekami na cukrzycę typu 2 – może on nasilać ich działanie obniżające poziom cukru, dlatego może być potrzebne zmodyfikowanie dawki w porozumieniu z lekarzem,
  • inhibitorami pompy protonowej i blokerami receptora H2 (leki stosowane m in w chorobie wrzodowej), ponieważ może zmniejszać ich działanie,
  • lekami stosowanymi przy arytmii,
  • lekami działającymi na ośrodkowy układ nerwowy.

Chociaż uważa się, że stosowanie imbiru u osób leczonych na nowotwory jest bezpieczne, i bywa on wykorzystywany jako środek łagodzący mdłości po chemioterapii, opisano przypadek negatywnej interakcji pomiędzy imbirem a lekiem przeciwnowotworowym zawierającym kryzotynib.

Imbir może też wchodzić w interakcje z metronidazolem (antybiotyk), cyklosporyną (lek immunosupresyjny) oraz ketokonazolem (lek przeciwgrzybiczy). Wykazano też, że imbir może zwiększać stężenie we krwi leków zawierających takrolimus.

Imbiru nie należy też stosować razem z dimenhydrynatem (substancją czynną leków na chorobę lokomocyjną).

Ponadto warto wiedzieć, że imbir zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie, a także może przyspieszać i zwiększać wchłanianie leków przyjmowanych doustnie, dlatego warto zachować odstęp pomiędzy ich zażywaniem.

Ciekawostką jest, że to działanie czasem bywa pożądane, np. dla pacjentów z niedoczynnością tarczycy przyjmujących regularnie lewotyroksynę. Wypicie naparu imbirowego na pół godziny po zażyciu leku (przed śniadaniem) może wspomóc jego wchłanianie. Do właściwego przyswojenia lewotyroksyny niezbędne jest odpowiednio niskie pH żołądka, a o to pomaga zadbać imbir.

Z uwagi na efekt przeciwzakrzepowy suplementację imbirem lub spożywanie dużej ilości tej rośliny odradza się przed operacjami lub większymi zabiegami. Efekt przeciwzakrzepowy może bowiem doprowadzić do zwiększenia krwawienia.

Imbiru nie poleca się też osobom z poważnymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego i przy aktywnej chorobie dróg żółciowych.

Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki