Jego wiek biologiczny jest o 20 lat niższy. Lekarz zawdzięcza to tym 5 produktom

2023-03-22 15:14

Starzenie się to normalny proces zachodzący wraz z wiekiem. Istnieje jednak wiele sposobów, które mogą go choć trochę spowolnić. Wśród nich znajduje się dieta. Dr Mark Hyman zdradził, jakie produkty warto wdrożyć do swojej diety, by zachować młodość i witalność.

Jego wiek biologiczny jest o 20 lat niższy. Lekarz zawdzięcza to tym 5 produktom
Autor: Getty Images Dr Hyman zdradza sposoby na zdrowie i młodzieńczy wygląd.

Dr Mark Hyman to międzynarodowy lider w dziedzinie medycyny funkcjonalnej oraz autor książki "Young Forever".

"Jedzenie jest czymś na podobieństwo lekarstwa, ono jest lekarstwem i naszym najważniejszym narzędziem do tworzenia i utrzymania zdrowia, na które zasługujemy" - te słowa stały się mottem życiowym dra Hymana.

Lekarz stał się propagatorem zdrowego odżywiania, które, jego zdaniem, pomaga zachować zdrowie, sprawność i młodzieńczy wigor.

Dr Hyman, oprócz wypełniania obowiązków lekarskich, prowadzi także prężną działalność w social mediach. Na swoim profilu na TikToku udostępnia szereg porad związanych ze zdrowiem i zdrowym trybem życia. W jednym z filmików zdradził sekret swojego młodzieńczego zdrowia. Jak sam twierdzi, dzięki zdrowemu trybowi życia, mając 63-lata jego wiek biologiczny wynosi o 20 lat mniej. Oto 5 wymienionych produktów, które zaleca wdrożyć do swojej diety.

Czy warto stosować suplementy diety

5 produktów, dzięki którym zachowasz młodość i zdrowie

Na pierwszym miejscu znalazły się warzywa kapustne, czyli kapusta, brukselka, kalafior i brokuły. Są one bogate w witaminę K, C i kwas foliowy. Działają również detoksykująco i przeciwzapalnie. Dużą uwagę doktor poświęcił kapuście, która regularnie spożywana, ze względu na zawartość indoli, może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego nawet o 40 proc.

Kolejnym produktem, który dr Hyman zaleca wdrożyć do swojej diety, jest oliwa a oliwa. Zwłaszcza oliwa extra virgin. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które mają działanie przeciwzapalne.

Na trzecim miejscu według dra Hymana znalazły się orzechy, w szczególności migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie, orzechy makadamia, pestki dyni, nasina chia i sezam. Są one źródłem zdrowych tłuszczy, białka i błonnika.

Na nasze zdrowie i opóźnienie procesu starzenia pozytywnie wpływają owoce jagodowe. Jak twierdzi specjalista, są one źródłem antocyjanów, czyli roślinnych barwników, którym zawdzięczają swój intensywny kolor. Antocyjany działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia, a ponadto mogą nawet zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Listę zdrowych produktów według dra Hymana zamyka zielona herbata. Jak podkreśla, "zielona herbata zawiera wszystkie te fitochemikalia i katechiny, które, jak wykazano, aktywują przełączniki długowieczności i ścieżki w naszym ciele, które zapewniają nam młodość i zdrowie".

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki