Jedzenie z dostawą do domu: eksperci radzą jak bezpiecznie korzystać
Podczas izolacji domowej wprowadzonej, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa, gdy restauracje i bary oferują wyłącznie potrawy, dania, przekąski na wynos lub z dostawą do domu, jedzenie jest jeszcze szybciej osiągalne, niż zwykle. Jak zatem korzystać z tego udogodnienia racjonalnie, z troską zarówno o prawidłowe odżywianie jak i bezpieczeństwo? O rady poprosiliśmy ekspertów.
Odżywiaj się zdrowo w zgodzie ze swoim organizmem
mgr Ludmiła Podgórska
specjalistka dietetyki i żywienia klinicznego, Gabinety Lekarskie BodyClinic, ekspertka bLife
Jeśli raz na tydzień skusimy się na dania typu fast food, to taka „zachcianka” nie wpłynie znacząco na nasz organizm. Nawet gdy okaże się, że okres izolacji społecznej jest dłuższy niż przewidywaliśmy. Problemy mogą pojawić się wówczas, gdy będziemy to robić kilka, kilkanaście razy w tygodniu.
Jedzenie typu fast food nie dość, że jest hiperkaloryczne, to jeszcze ma znikomą zawartość substancji odżywczych. Jedząc je dostarczymy więc dużo kalorii, ale mało białka, witamin i składników mineralnych. A to może w efekcie szybko przełożyć się na przyrost masy tłuszczowej, spadek odporności i w przyszłości rozwoju chorób metabolicznych.
Czytaj także:
- Kwarantanna domowa: zasady zdrowego żywienia
- Dieta roślinna na czas izolacji
- Kwarantanna domowa: jak ćwiczyć, aby zachować odporność?
- Jak przeżyć kwarantannę i nie zwariować?
Jeśli zatem rozpatrujemy zamawianie gotowych potraw do domu, to najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z cateringu, dzięki któremu możemy dopasować dietę indywidualnie dla siebie.
Przy wyborze polecam sugerować się najnowszymi zaleceniami i wybierać „diety" uznawane za najzdrowsze, czyli dietę DASH, dietę śródziemnomorską czy te o niskim indeksie glikemicznym. Diety te są bogate w warzywa i owoce, drób, ryby, rośliny strączkowe, pełne ziarna, orzechy i zdrowe oleje. Za to ogranicza się w nich czerwone mięso. Są pełne witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i substancji prozdrowotnych.
Nie radzę wybierać diet głodówkowych i bardzo nisko energetycznych. Chudnąc zaczniemy pobierać energię ze swojej tkanki mięśniowej, a to spowoduje spadek odporności - bardzo niewskazany w obecnym czasie. Możemy też intensywniej odczuwać głód i w konsekwencji szybciej sięgać do zapasów po „coś na ząb”.
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Kaloryczność posiłków najlepiej dobrać przy pomocy dietetyka (dostępne są porady on-line), na stronie www firmy oferującej catering, albo sprawdzić w internetowym kalkulatorze zapotrzebowania energetycznego (BMR) i pomnożyć jego wynika przez współczynnik aktywności PAL.
Radzę przyjąć następujące wskaźniki:
- 1,2 – 1,39 – dla osoby leżącej/ brak aktywności fizycznej
- 1,4 - 1,69 – dla osoby siedzącej/ plus spacery lub sporadyczne ćwiczenia fizyczne 1-3x w tygodniu bądź ich brak – niska aktywność fizyczna
Liczy się i jakość i bezpieczne przygotowanie
Michał Adam Molenda
Dyrektor Zarządzający ds. Gastronomii Grupy ZPR
W stanie epidemii, stałego zagrożenia zarażenia koronawirusem, przy zamawianiu jedzenia, które odbieramy w lokalu, lub gdy prosimy o jego dostarczenie do domu, warto stosować się do 3 zasad,, które dyktuje po prostu zdrowy rozsądek:
1. Korzystajmy ze znanych nam, sprawdzonych lokali.
To nie jest czas na eksperymenty i na testowanie nowych miejsc. Zaufane lokale, w których już wcześniej jedliśmy, i co do których mamy pewność, że przestrzegają dobrych praktyk sanitarnych, to bezpieczny wybór.
2. Zwracajmy uwagę na środki ochrony osobistej pracowników lokalu.
A dokładnie na to, czy obsługa korzysta z rękawiczek i masek, czy zachowuje bezpieczny odstęp od klientów i regularnie używa środków dezynfekcyjnych.
3. Sprawdzajmy jakość jedzenia.
Czy produkty, z których wykonano produkty są świeże? I czy potrawy serwowane jako ciepłe, rzeczywiście takie są. Warto wiedzieć, że temperatura tzw. pokojowa sprzyja namnażaniu bakterii, które osłabiają układ odpornościowy. Jeśli więc dostarczone jedzenie wystygnie, warto je podgrzać.
Jak dbamy o bezpieczeństwo jedzenia w naszych restauracjach?
Przygotowując posiłki zawsze stosowaliśmy bardzo restrykcyjne zasady nie tylko co do jakości produktów, ale i zapewnienia im bezpieczeństwa sanitarnego. W związku z groźbą rozprzestrzeniania się koronawirusa, obecnie przestrzegamy tych reguł jeszcze bardziej rygorystycznie.
Wprowadziliśmy też dodatkowe zabezpieczenia sanitarne takie jak:
- większa liczba pracowników sekcji sprzątającej,
- dodatkowa przerwa na sprzątanie pomieszczeń,
- wielokrotna dezynfekcja stanowisk prac,
- naświetlanie pomieszczeń lampą UV-C, która sterylizuje je po zakończeniu pracy.
Ponadto, nasi pracownicy pracują w maskach i rękawiczkach (na każdym stanowisku) a ich stan zdrowia jest kontrolowany codziennie.
Nasze potrawy można zamawiać szybko i łatwo za pośrednictwem serwisu foodtogate.pl, który oferuje dania ze wszystkich kuchni świata. Wszystkie potrawy przygotowujemy na indywidualne zamówienie dla każdego klienta oddzielnie. Każda z nich jest zamykana w hermetycznym opakowaniu. Może być odebrana osobiście lub dostarczymy ją bezpłatnie do domu klienta. Płatności za zamówienia klient dokonuje on-line.
#RazemPrzeciwKoronawirusowi