Jedzenie suszonych śliwek może chronić przed poważną chorobą. I nie chodzi o problemy z trawieniem

2022-04-04 8:48

Suszone śliwki są dobre nie tylko na poprawę trawienia - jak się okazuje, mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy u kobiet po menopauzie. Zdaniem badaczy ich codzienne jedzenie może pomóc zapobiec tej chorobie, gdyż zmniejsza stan zapalny, przyczyniający się do jej rozwoju.

Jedzenie suszonych śliwek może chronić przed poważną chorobą. I nie chodzi o problemy z trawieniem
Autor: Getty Images

Osteoporoza prowadzi do częstych złamań kości, do których dochodzi nawet na skutek niewielkiego urazu. Eksperci zalecają, by profilaktykę osteoporozy zacząć na długo, nim wystąpi - istota tej choroby polega bowiem na tym, że wraz z wiekiem dochodzi do utraty gęstości mineralnej kości (u kobiet proces ten rozpoczyna się już ok. 40 roku życia, a nasila po menopauzie). Chorobie tej można zapobiec, jedząc odpowiednią ilość produktów bogatych w wapń i białko, a także suplementując witaminę D.

Kluczem są ekstrakty z polifenoli

Te sposoby bywają jednak nieskuteczne u kobiet po menopauzie, u których doszło już do utraty gęstości masy kostnej. U nich pojawia się bowiem kolejny czynnik ryzyka - niższy poziom estrogenu, który powoduje nasilenie stanu zapalnego w organizmie, co również może przyczynić się do dalszej utraty masy kostnej. 

Wcześniejsze badania wykazały, że znajdujące się w suszonych śliwkach ekstrakty z polifenoli - związków roślinnych działających jak przeciwutleniacze i zmniejszających stan zapalny - mogą obniżać stres oksydacyjny i stan zapalny w osteoklastach - to jeden z rodzajów komórek kostnych.

W najnowszym badaniu naukowcy z Integrative and Biomedical Physiology Program i z wydziałów nauk o żywieniu i kinezjologii na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii zbadali wpływ suszonych śliwek na zdrowie kości po menopauzie.

Poradnik Zdrowie: osteoporoza

Na czym polegało badanie?

Do badania zrekrutowano kobiety po menopauzie - takie, u których badanie gęstości mineralnej kości sugerowało, że mają niski wskaźnik osteoporozy. Następnie podzielono je na trzy grupy:

  • Jedna grupa jadła 50 gramów (g) suszonych śliwek (około sześciu suszonych śliwek) dziennie przez 12 miesięcy.
  • Druga grupa jadła 100 g suszonych śliwek (około 12 suszonych śliwek) dziennie przez 12 miesięcy.
  • Grupa kontrolna nie jadła suszonych śliwek.

Badacze przeanalizowali próbki krwi pobrane od ochotniczek przed i po badaniu. Stwierdzili znaczne zmniejszenie markerów stanu zapalnego w obu grupach jedzących suszone śliwki )w porównaniu z grupą kontrolną).

- Nasze odkrycia sugerują, że spożywanie od sześciu do 12 suszonych śliwek dziennie może zmniejszać mediatory prozapalne, które mogą przyczyniać się do utraty masy kostnej u kobiet po menopauzie. Tak więc suszone śliwki mogą być obiecującą interwencją żywieniową, zapobiegającą wzrostowi mediatorów stanu zapalnego, często obserwowanym jako część procesu starzenia”. - podsumowała Janhavi Damani, główna autorka badania.  

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki