Jednorazowe opakowania na żywność mogą szkodzić sercu. Nie rób tego z jedzeniem na wynos

2025-02-24 14:40

Plastikowe, jednorazowe pojemniki są powszechnie używane w sprzedaży żywności na wynos. Tego rodzaju pudełka spotykane są często w sklepach, gdzie sprzedaje się gotowe sałatki, zupy i inne posiłki. Okazuje się jedna, że dostępne rozwiązanie może mieć konsekwencje zdrowotne.

Jednorazowe opakowania na żywność mogą szkodzić sercu. Nie rób tego z jedzeniem na wynos
Autor: Fot. Getty Images

Badania opublikowane na łamach Ecotoxicology and Environmental Safety dotyczyły wpływu stosowania plastikowych pojemników na żywność i ich wpływu na zdrowie. W tym celu przeprowadzono eksperymenty na szczurach, a wyniki sugerują, że należy unikać umieszczania plastikowych pojemników w mikrofali.

Infekcje wirusowe  a choroby serca

Jedzenie na wynos może być szkodliwe? Uważaj na pojemniki

Zanim chińscy naukowcy przeprowadzili badanie na szczurach, zainteresowali się innym badaniem, w którym udział wzięło 3179 osób. Zgromadzone informacje dotyczyły ekspozycji na plastik. Wyniki wykazały, że osoby, u których stwierdzono większą ekspozycję, były bardziej narażona na zastoinową niewydolność serca

Z kolei inne badania wykazały, że mikroplastik krąży po naszym organizmie i jest w stanie przedostać się do mózgu, serca, czy nóg. Liczne doniesienia dotyczące drobinek plastiku skłoniły naukowców do przeprowadzenia wspomnianego eksperymentu na gryzoniach. 

Prace polegały na tym, że szczury przez trzy miesiące karmiono substancjami chemicznymi, jakie pozyskano na skutek wypłukiwania plastikowych pojemników gorącą wodą. W ten sposób z pudełek uwolniły się takie związki jak BPA, ftalany i różne plastyfikatory. Jak dodają badacze, wystarczyło, by pojemniki przebywały w gorącej wodzie z kranu przez minutę, pięć, czy 15 minut.

Wyniki wykazały, że kiedy szczury piły skażoną wodę zmieniło się ich mikrośrodowisko jelitowe. Nie odnotowano takich zmian u zwierząt z grupy kontrolnej, którym nie podawano wody zawierającej szkodliwe substancje.

Zmiany te mogą być związane z wyciekami z produktów plastikowych, które zakłócają mikrobiotę i czynniki zapalne, co następnie wywołuje stan zapalny i uszkodzenie mięśnia sercowego

— wyjaśniają autorzy.

Jednorazowe plastikowe pojemniki. Zagrożenie dla zdrowia

Przeprowadzone badanie na szczurach sugeruje, że niebezpieczne substancje mogą wydostawać się z plastikowych pojemników, potencjalnie zwiększając ryzyko chorób krążenia.

Wyniki analiz ukazują, że karmienie gryzoni wodą pochodzącą z płukania pojemników przez okres trzech miesięcy doprowadziło do zerwania lub niewłaściwego ułożenia włókien oraz nacieku tkanek zapalnych i obrzęku mitochondriów w tkance serca. Poza tym wystąpiły również krwawienia pomiędzy komórkami mięśnia sercowego.

Nie wiadomo, czy ten sam schemat może wystąpić u ludzi, natomiast wyniki sugerują, że w sposób szczególny należy unikać podgrzewania plastikowych pojemników z żywnością. 

Jak wskazują naukowcy, inne badania wykazały, że umieszczanie pojemników na żywność w kuchence mikrofalowej może uwalniać mikroplastik oraz nanoplastik do podgrzewanego posiłku. Stąd należy uważać nawet na pojemniki oznaczone jako bezpieczne, bo już trzy minuty mogą uwolnić miliardy maleńkich cząsteczek plastiku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki