Jedna osoba zmarła, 30 zakażonych niebezpieczną bakterią. Podejrzenie padło na sery
Jedna osoba nie żyje, 30 innych zachorowało, część wymagała hospitalizacji. U poszkodowanych potwierdzono zakażenie bakterią E. coli. Podejrzenia padły na markę serów, lecz producent zapewnia o negatywnych wynikach testów.
Seria zakażeń E. coli, podejrzane sery
Nie żyje jedna z kilkudziesięciu osób, u których potwierdzono zakażenie bakterią E. coli. Jako źródło zakażenia śledczy wskazują niektóre sery marki Mrs Kirkham's, chociaż nie zostało to jednoznacznie potwierdzone. Firma zapewnia o współpracy ze służbami sanitarnymi i jednocześnie podkreśla, że w pobranych próbkach produktów nie stwierdzono obecności szkodliwych baterii.
W Wielkiej Brytanii nagłośniono kilkadziesiąt przypadków zakażeń E. coli, zmarła jedna osoba na terenie Szkocji. Eksperci już przed kilkoma dniami apelowali o wycofanie serów Mrs Kirkham's, mimo że nie jest pewne, czy źródłem zakażeń i śmierci było jedzenie.
Firma Mrs Kirkham's oświadczyła, że wycofała podejrzane sery z rynku i zaapelowała, aby klienci postępowali zgodnie z oficjalnymi zaleceniami. Urzędnicy twierdzą, że trwa dochodzenie w sprawie wszelkich powiązań między przypadkami zachorowań a wycofanymi serami.
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) podała, że jedna osoba ze Szkocji zakażona zmarła, ale nie podała takich szczegółów, jak wiek, płeć ani to, czy cierpiała na inne choroby współistniejące.
Wiadomo natomiast, że od końca lipca w Anglii i Szkocji zgłoszono 30 potwierdzonych przypadków bakterii E. coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC). Były to osoby w wieku 7-81 lat. Część pacjentów wymagała opieki szpitalnej.
Zakażenie bakterią E. coli - objawy
Objawy zakażenia mogą mieć różny stopień nasilenia, od łagodnej biegunki po ciężkie skurcze brzucha, wymioty i krwawą biegunkę. W ok. 15 proc. przypadków infekcja może prowadzić do rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego, który jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia pacjenta.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i UKHSA ostrzega przed spożywaniem następujących serów: Mrs Kirkham's Mild & Creamy Lancashire, Mrs Kirkham's Tasty Lancashire, Mrs Kirkham's Mature Lancashire, Mrs Kirkham's Smoked Lancashire.
Zakażenie może rozprzestrzeniać się wieloma różnymi drogami: przez skażoną żywność, bezpośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem lub bliski kontakt z zakażoną osobą.
Zalecenia służb, oświadczenie rzecznika ws. zakażeń E. coli
Amy Douglas, dyrektorka ds. incydentów ds. infekcji żołądkowo-jelitowych i działu bezpieczeństwa żywności w UKHSA, powiedziała, że ludzie powinni podjąć wszelkie niezbędne środki ostrożności.
Zachęciła, aby mając objawy dolegliwości żołądkowych unikać spotkań towarzyskich, wychodzenia do pracy czy szkoły. Należy też starannie myć ręce i po wystąpieniu objawów chorobowych, nie przygotowywać żywności dla innych osób.
Rzecznik firmy Mrs Kirkham's przekazał: "Bezpieczeństwo konsumentów jest naszym najwyższym priorytetem i nie będziemy podejmować żadnego ryzyka, jeśli chodzi o ochronę zdrowia naszych klientów. Ściśle współpracujemy z odpowiednimi władzami i chociaż sytuacja się rozwija, podjęliśmy środki ostrożności decyzję o wycofaniu z rynku wszystkich naszych serów".
Rzecznik zapewnił, że "nasze władze lokalne nie zidentyfikowały żadnych problemów ani obaw w naszym procesie produkcyjnym. Co więcej, wszystkie wstępne testy naszego sera przeprowadzone przez laboratoria rządowe dały wynik negatywny". Informacje mają być na bieżąco aktualizowane przez wspomnianą firmę i służby sanitarne.