Jakie lody lubisz najbardziej? Znany psychiatra wyjaśnia, co wybór mówi o twoim charakterze
Lubisz lody? Zdaniem neurologa i psychiatry to, po jaki smak sięgasz najchętniej, może świadczyć o tym, jaki masz charakter. Nie wierzysz? Sprawdź, co na ten temat sądzi znany amerykański naukowiec.
Ulubione dania zapisane w DNA
Dr Alan Hirsch to neurolog, psychiatra i założyciel Smell and Taste Research and Treatment Foundation w Chicago. Dr Hirsch specjalizuje się w leczeniu zaburzeń smaku i węchu.
Ponadto prowadzi badania nad wpływem określonych zapachów i smaków na zachowania, emocje, nastrój czy interakcje międzyludzkie.
CZYTAJ TEŻ: Jak lody pomagają w odchudzaniu? Warto wiedzieć nie tylko w upał
Jako specjalista psychiatrii, a zarazem badacz wpływu smaku na zachowania czy relacje, dr Alan Hirsch zwrócił uwagę na powiązania ulubionych pokarmów z pewnymi dominującymi cechami charakteru.
- Nasz sposób odczuwania smaków jest zapisany w DNA. To, jakie smaki wybieramy najczęściej, zdradza nasze myśli i uczucia – wyjaśnia dr Alan Hirsch.
Ulubiony smak lodów świadczy o osobowości
Nie inaczej kwestie mają się z preferowanymi smakami lodów. Oto, jak dr Alan Hirsch powiązał konkretne smaki z cechami osobowości:
- Lody czekoladowe wybierają osoby ciekawe świata i żądne przygód. Preferują życie, w którym dużo się dzieje, gdyż nie lubią nudy, źle się czują, wykonując rutynowe czynności. Bywa też, że łatwo ulegają emocjom i impulsom. Poza tym, chętnie... flirtują.
- Lody kokosowe to również ulubiony wybór miłośników świata podróży, wielbicieli przygód, którzy cenią intensywne życie, z dala od rutyny.
CZYTAJ TEŻ: Czy lodami można się zatruć? Wyniki kontroli niepokoją, ale nie to jest najgorsze
- Lody pistacjowe, według specjalisty od smaków i zapachów, to wybór, na który stawiają inteligentne osoby o silnej osobowości. Zdaniem psychiatry takie osoby, dzięki sprytowi, radzą sobie w każdej sytuacji. Podejmują chętnie ryzyko i często na tym zyskują, bo oprócz inteligencji i talentu, cechują się wyrachowaniem.
- Lody kawowe to zdaniem dr Hirscha ulubiony smak marzycieli, optymistów i wielbicieli mocnych wrażeń. Osoby, które wybierają ten smak, są zwykle spontaniczne i oddają się w 100 proc. swoim pasjom i... miłościom.
Wolisz lody słodkie czy słone? Oto, co mówi psychiatra na ten temat
Ustalenia neurologa i psychiatry dr Alana Hirscha wskazują, że tak, jak mamy zapisane w DNA cechy swojego wyglądu, tak też w naszych genach mamy cechy osobowości. Z nimi z kolei wiąże się nasz odbiór świata, zmysłowe postrzeganie rzeczywistości. To dlatego pewne cechy charakteru można kojarzyć z preferowanymi smakami.
I tak, przykładowo, lody karmelowe preferują osoby nieśmiałe, uduchowione, dobrze czujące się w otoczeniu natury. Takie osoby cenią sobie dbanie o siebie, zarówno pod względem troski o kondycję fizyczną, jak również pod względem dbania o duchowość.
Lody waniliowe to domena idealistów, którzy jednak nie obawiają się ryzyka. Są to osoby impulsywne, które kierują się emocjami, ufają intuicji. Lubią towarzystwo, są otwarte na innych i ich potrzeby, ale też dobrze się czują, wyróżniając się z tłumu.
Smak truskawkowy natomiast to ulubione lody lojalnych, oddanych i życzliwych osób. Chociaż są to osoby introwertyczne, stanowią doskonały materiał na godnych zaufania przyjaciół. Zatem można sądzić, iż czasem warto przyjrzeć się nie tylko swoim ulubionym lodom, ale też lodowym wyborom naszych bliskich.
Czy ulubione jedzenie świadczy o charakterze?
Czy rzeczywiście możemy ufać ustaleniom dr Hirscha? Warto podejść z dystansem do powyższych opinii. Choć pewien sposób odbierania rzeczywistości może jednocześnie wiązać się z cechami charakteru i np. z wybiórczością pokarmową – co obserwuje się choćby u osób w spektrum autyzmu – to jednak fakt, że ktoś lubi lody o smaku truskawki, nie czyni tej osoby z miejsca lojalnym przyjacielem.
Podobnie, wielbiciele lodów czekoladowych mogą lubić rutynowe czynności i schematyczne działania, mimo że dr Hirsch twierdzi inaczej. Psychika ludzi jest zbyt złożona, żeby można ją było oceniać zero-jedynkowo na podstawie jednego czy nawet kilku czynników.
Kontrowersyjna dieta, którą proponował dr Alan Hirsch
Warto też pamiętać, że "kryształki Sensa," które opracował dr Alan Hirsch i reklamował jako środki, dzięki którym można chudnąć bez liczenia kalorii, wzbudziły wiele kontrowersji i spotkały się z lawiną krytyki.
Ich skuteczności nie udowodniono w żadnym wiarygodnym badaniu, a na twórców nałożono kary finansowe i wystosowano przeciwko nim wiele pozwów, co skutkowało zamknięciem firmy.
Dlatego też można poznać opracowania doktora Hirscha jako ciekawostkę, jednak nie zrażając się, jeśli okaże się, że nasz ulubiony smak lodów wcale nie idzie w parze z ustaleniami tego naukowca, jeśli chodzi o charakter.