Jakie grzyby zbierać w maju? Wiosenne gatunki to bogactwo aminokwasów, ale nie tylko
Czy można zbierać grzyby wiosną? Okazuje się, że tak. Kiedy zacząć i które wybierać? Sprawdź, które grzyby możesz wrzucić do koszyka wiosną.
Zbieranie grzybów kojarzy się z jesienią, czyli okresem, kiedy warunki pogodowe szczególnie sprzyjają ich wzrostowi. Grzyby lubią wilgoć, zatem deszcz, mokra ściółka oraz odpowiednia temperatura powietrza (m.in. brak przymrozków) to czynniki, które dają dużą szansę, że znajdziemy je w lesie czy ogrodzie.
Czy można wiosną zbierać grzyby?
Odpowiedź brzmi: tak. Nie tylko jesień, ale i wiosna to dobry moment, żeby zabrać ze sobą koszyk i wyruszyć na poszukiwania. Grzyby z rodziny smardzowatych pojawiają się już w marcu. O tym, jakich grzybów szukać wiosną opowiedziały w programie śniadaniowym ekspertki, Marianna Kasperczyk i prof. Anna Matuszewska.
- Smardze jadalne, smardze stożkowate, różne inne gatunki smardzów, naparstniczki czeskie - powiedziała Marianna Kasperczyk, youtuberka.
Niestety, smardze znalezione w lesie, muszą tam pozostać. - Smardzów, które znajdziemy w lesie nie można absolutnie zbierać, bo są pod ochroną - podkreśliła.
Co innego, jeśli napotkamy smardze w innym miejscu. A na to jest spora szansa na obszarach urbanistycznych.
- Możemy je zebrać jeśli wyrosną nam w ogródku, wyrosną nam w sadzie, bo one bardzo chętnie rosną w sadach. Lubią drzewa owocowe, także tutaj też możemy je znaleźć - powiedziała prof. Anna Matuszewska, biotechnolog.
Drogocenne właściwości wiosennych grzybów
Smardze to jedne ze zdrowszych grzybów, które mogą mieć swoje lecznicze zastosowanie - mają właściwości poprawiające nastrój i wspierające pamięć. Korzystnie wpływają na nasz wzrok, a dzięki zawartości aminokwasów wykazują działanie przeciwzapalne. Należy pamiętać, że przed zjedzeniem należy poddać je obróbce termicznej. Co ciekawe, niektóre wiosenne grzyby rosną również na drzewach.
- One są dla nas źródłem wielu metabolitów aktywnych. My same zajmujemy się badaniem przeciwnowotworowych właściwości. Hodujemy je w laboratorium, izolujemy odpowiednie związki bioaktywne - tłumaczyła prof. Magdalena Jaszek, biotechnolog.
Grzyby, które można teraz zbierać w lesie to żółciaki siarkowate, nazywane przez grzybiarzy "kurczakami z lasu".
- Są żółciutkie i po ugotowaniu mają konsystencję dosyć podobną do mięsa kurczaka - wyjaśniła youtuberka. Żółciaki siarkowate to częsty wybór obiadowy osób preferujących dietę wegetariańską.
Inne grzyby, jakie można zbierać wiosną to m.in. szyszkówka świerkowa, która rośnie na obumarłych szyszkach świerkowych oraz żagwiak łuskowaty, który jest grzybem nadrzewnym.