Jak zredukować zmęczenie w pracy? “Dwa mechanizmy oferują największą ulgę”
Zmęczenie w pracy to częsty problem spowodowany zróżnicowanymi czynnikami, w tym przebodźcowaniem i intensywnością wykonywanych zadań. Naukowcy z Wake Forest University, Virginia Commonwealth University oraz Northeastern University w USA wskazują, jakie dwa rozwiązania mogą być pomocne kiedy tracimy siłę i zapał do realizacji obowiązków.
Jak radzić sobie ze zmęczeniem w pracy?
27 listopada 2024 roku na łamach Contemporary Accounting Research opublikowano badania na temat tego, w jaki sposób przetrwać podczas pracowitego sezonu. Naukowcy sprawdzali mechanizmy radzenia sobie z trudnościami i ostatecznie wskazali dwa rozwiązania, które mogą być odpowiedzią na zagadnienie: jak radzić sobie ze zmęczeniem w pracy?
W niewielkim badaniu wzięło udział 179 osób, jednak zanim przeprowadzono eksperyment autorzy przebadali 44 księgowych w okresach normalnej jak i wzmożonej pracy pod kątem ich nawyków zawodowych. Celem było sprawdzenie, czy mikroprzerwy lub/i wsparcie przełożonego przyczyniało się do zredukowania zmęczenia pod koniec dnia.
Wyniki analiz sugerują, że zarówno krótki odpoczynek pomiędzy kolejnymi zadaniami jak i regularne wsparcie ze strony przełożonych redukowało uczucie zmęczenia. Natomiast jak zaznaczają badacze w odniesieniu do wspomnianych 44 księgowych, obydwa mechanizmy przynosiły najwięcej korzyści w najbardziej pracowitych okresach. Zdaniem naukowców ustalenia te mogą być ważne i potrzebne, by zmniejszyć zmęczenie i poziom stresu.
To niejedyne wnioski, jakie pozyskano na skutek eksperymentu. Badacze zaznaczają, że mikroprzerwy powiązano z poprawą dokładności w pracy, co potwierdziły przeprowadzone audyty. Natomiast skrupulatność wśród księgowych spadała, kiedy byli poddawani większej presji.
Publiczni księgowi rutynowo doświadczają i zmagają się z presją terminów, długimi godzinami pracy i znacznym obciążeniem pracą. Te wymagania zawodowe prowadzą do wysokiego poziomu zmęczenia i wypalenia zawodowego, co może niekorzystnie wpłynąć na jakość audytu w krótkim okresie i zwiększyć rotację w długim okresie czasu
- wyjaśniają autorzy badań.
Naukowcy wyjaśniają, że aby mikroprzerwy były skuteczne, to nie muszą trwać długo. Wystarczy minuta, w trakcie której przeczytasz krótki artykuł, wypijesz kilka łyków kawy bez patrzenia w ekran czy dokumenty, albo poświęć czas na krótkie rozciąganie, a zyska na tym także ciało. Natomiast jeżeli chodzi o wsparcie przełożonego, wystarczy zaoferowanie pomocy, okazanie zainteresowania, czy uznania za to, co robią.
- Wspólnie te dwa mechanizmy oferują największą ulgę dla profesjonalistów pracujących w okresach wzmożonego ruchu lub innych okresach wysokiego stresu - podsumowują badacze.
Zmęczenie w pracy? Nie popełniaj tych błędów żywieniowych
Uczucie zmęczenia w trakcie pracy nie tylko zmniejsza wydajność, ale także kreatywność i chęć szukania nowych, lepszych rozwiązań. Powodem może być np. niewłaściwa dieta, a mianowicie brak czasu na lekkostrawną i zdrową przekąskę lub sięganie po obiad pełen węglowodanów.
Pierwsze rozwiązanie prowadzi do znacznego spadku poziomu cukru we krwi, co utrudnia pracę umysłową oraz może prowadzić do uczucia rozdrażniania. Natomiast wspomniany syty obiad o wysokim indeksie glikemicznym i dużej dawce węglowodanów prostych powoduje nagły skok cukru, co z kolei sprawia, że czujemy się senni, rozleniwieni i trudniej powrócić do pełnienia powierzonych zadań.
Nie oznacza to jednak, że nie ma sensownego rozwiązania. Przede wszystkim nie możemy dopuszczać do sytuacji kiedy jesteśmy bardzo głodni, a potem próbując sobie zrekompensować brak czasu na przekąskę, zjadamy spory posiłek. Dużo lepszym rozwiązaniem jest opracowanie własnej strategii, która pozwala mieć pod ręką coś zdrowego.
Na przykład obok komputera stawiamy pudełko z marchewką, czy orzeszkami (nie przesadź, orzechy są bardzo kaloryczne). Po kilku godzinach pracy możesz wyciągnąć ulubiony serek lub jogurt z firmowej lodówki, a kiedy nadejdzie pora obiadowa, odgrzejesz własnoręcznie przygotowany obiad, zamówisz coś lekkostrawnego, lub udasz się do kantyny.
Pamiętaj jednak, aby komponować posiłek tak, by zawierał białko, węglowodan złożony i dużo błonnika. Dzięki temu unikniesz gwałtownego skoku cukru, senności i uczucia zmęczenia.