Jak zadbać o mózg? Naukowcy: odżywiaj się zdrowo
Naukowcy mają dobrą wiadomość dla osób w średnim wieku, które zdrowo się odżywają. Zbilansowana i pełnowartościowa dieta sprawia, że mają mózg sprawniejszy i zwiększoną wydajność umysłową.
Do tego wniosku doszła dr Helen Macpherson wraz ze swoim zespołem z Instytutu Aktywności Fizycznej i Żywienia Uniwersytetu Deakin (IPAN). Naukowcy przyjrzeli się wnikliwie zasadom zarówno diety śródziemnomorskiej, jak i zdrowej diety według Światowej Zdrowia (WHO).
Dieta a mózg
W ramach badania grupa naukowców analizowała dane medyczne prawie 20 tys. pacjentów w wieku od 40 do 65 lat pod kątem ich nawyków żywieniowych i objętości mózgu. Część z nich dbała o zdrowy styl odżywiania i w ich diecie królowały warzywa, owoce, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze.
U tych osób, uczeni zauważyli, większą ilość substancji szarej w porównaniu z osobami, które nie przestrzegały zasad zdrowego odżywania. Istota szara składa się przede wszystkim z ciał komórek nerwowych. Tworzy ona w mózgu tzw. korę mózgu i otacza istotę białą. Odwrotnie jest w rdzeniu kręgowym – tu istota biała zamyka istotę szarą.
Zdrowia dieta dobra dla mózgu
Tym odkryciem dr Helen Macpherson podzieliła się na łamach czasopisma „Journal of Alzheimer’s Disease”. Według niej uzyskane wyniki pokazują, że zdrowe nawyki żywieniowe chronią przed neurodegeneracją mózgu związaną z wiekiem. – Nie ma badania krwi, które mogłoby wykryć demencję w wieku średnim, ale objętość mózgu jest ważnym wskaźnikiem zdrowego mózgu – dodała. Co więcej, odnotowano, że związek między dietą a objętością mózgu był większy u mężczyzn niż kobiet.
Jakość diety na co dzień jest bardzo ważna, ponieważ wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca i cukrzycy, ale również wpływa na zdrowie mózgu. W opinii dr Helen Macpherson warto wdrożyć w życie wytyczne WHO dotyczące zdrowego odżywiania.
Polecany artykuł: