Jak uchronić się przed cukrzycą ciążową? Ta dieta może pomóc

2021-12-30 13:04

Na to, czy u kobiety spodziewającej się dziecka rozwinie się cukrzyca ciążowa, wpływ mają różne czynniki - w tym otyłość oraz nawyki żywieniowe. Fińskie badanie wykazało, że ryzyko cukrzycy ciążowej, szczególnie u kobiet, które jeszcze przed ciążą miały nadwagę lub chorowały na otyłość, może zmniejszyć dieta przeciwzapalna. Czyli jaka?

Jak uchronić się przed cukrzycą ciążową? Ta dieta może pomóc
Autor: Getty Images

Cukrzyca ciążowa dotyka nawet co piątą przyszłą mamę. Jej skutki mogą być groźne zarówno dla kobiety, jak i dla dziecka - u kobiety zwiększa ryzyko stanu przedrzucawkowego i rozwoju cukrzycy typu 2, u dziecka natomiast - ryzyko makrosomii (czyli nadmiernej masy w stosunku do wieku płodowego) i otyłości. 

Za kluczowe czynniki przyczyniające się do rozwoju cukrzycy ciężarnych uznawane są otyłość i nawyki związane ze stylem życia, w tym zwłaszcza rodzaj diety.

Okazuje się, że zmiana niekorzystnych nawyków żywieniowych najpóźniej na początku ciąży może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej. Do takiego wniosku doszli fińscy badacze z Uniwersytetu w Turku i tamtejszego Szpitala Uniwersyteckiego, którzy zbadali związek między rodzajem diety a wystąpieniem cukrzycy ciążowej u 351 kobiet z nadwagą lub otyłością.

Spożycie składników odżywczych przez kobiety obliczono, analizując prowadzone przez nie dzienniczki żywieniowe, na podstawie których rozpoznano dwa wzorce żywieniowe, zdrowszy i niezdrowy. Ogólną jakość diety w stosunku do zalecanej opisano w badaniu wskaźnikiem jakości diety, a potencjał zapalny wskaźnikiem zapalenia.

Badanie wykazało, że dieta zwiększająca stan zapalny niskiego stopnia, będąca mediatorem insulinooporności  - a więc wysoko przetworzona, bogata m.in. w cukry czy tłuszcze nasycone - zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej, szczególnie u kobiet z nadwagą i otyłością.

Ryzyko to zmniejsza natomiast dieta o niskim potencjale zapalnym, w której obecne są takie produkty jak warzywa i owoce, żytnie pieczywo i makarony, ryby, margaryna o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy oleje roślinne - produkty te są bowiem bogate w witaminy, minerały, błonnik i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe, mają więc niski potencjał zapalny.

Jak skomentowała jedna z autorek badania, Lotta Pajunen z Instytutu Biomedycyny Uniwersytetu w Turku: „Wyniki naszych badań pokazują, że przestrzeganie zdrowej diety we wczesnej ciąży zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej”.

„Jedzenie warzyw, owoców, jagód i produktów pełnoziarnistych oraz produktów zawierających tłuszcze nienasycone jest szczególnie ważne. Te pokarmy zmniejszają stany zapalne w organizmie, a tym samym również ryzyko cukrzycy ciążowej. Matki, które mają nadwagę lub są otyłe jeszcze przed ciążą, powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe najpóźniej we wczesnej ciąży” – skomentowała profesor nadzwyczajny ds. żywienia Kirsi Laitinen z Uniwersytetu w Turku, kierująca grupą naukowców, która przeprowadziła badanie.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki