Jak przechowywać chleb? Lodówka nie jest dobrym rozwiązaniem, poza jednym wyjątkiem
Chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywanych zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jednak latem jest szczególnie narażony na wysoką temperaturę powietrza. Jak więc powinniśmy go przechowywać? Czy można trzymać chleb w lodówce?
W upały należy zwrócić szczególną uwagę na przechowywanie żywności. Wysokie temperatury sprzyjają szybszemu psuciu się niektórych produktów, zwłaszcza owoców i warzyw. Podobnie może dziać się z chlebem. Wiele osób decyduje się na przechowywanie chleba w lodówce. Według niemieckiego sondażu przeprowadzonego przez Berliner Kurier, robi tak aż 14 procent respondentów. Jak się jednak okazuje, nie zawsze jest to wskazane.
Kiedy można przechowywać chleb w lodówce?
Na ogół nie powinno się trzymać pieczywa w lodówce. Lodówka usuwa smak i zapach z chleba, a dodatkowo zabiera z niego wilgoć. W wyniku tego chleb robi się ciężki i suchy oraz szybciej czerstwieje.
Jest jednak wyjątek. Chleb można przechowywać w lodówce kiedy temperatura w mieszkaniu przekracza 22 stopnie Celsjusza, a powietrze w pomieszczeniu staje się wilgotne. Wkładając chleb do lodówki w takich warunkach, dłużej zachowamy jego świeżość i zapobiegniemy powstawaniu pleśni.
Jak przechowywać chleb w upały?
Nie tylko lodówka pomoże uchronić chleb przed zepsuciem przy zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli nie chcesz trzymać pieczywa w lodówce, skorzystaj z tradycyjnego chlebaka.
Nie trzymaj również chleba w plastikowej torebce. Nawet jeśli kupiłeś pieczywo w takim opakowaniu, lepiej przełóż je do papierowej torby.
Plastikowe torby są szczelne, przez co może się w nich kondensować para, czego skutkiem jest pleśnienie chleba pod wpływem wilgoci. Dlatego papierowe torebki będą znacznie lepszym rozwiązaniem. Chleb pozostanie w niej świeży przez dzień lub dwa.
Polecany artykuł: