Jak poprawić zdrowie jelit? 5 prostych rad od dietetyka
Dysfunkcje jelit mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Chcesz poprawić ich stan? Poznaj pięć polecanych sposobów przez dietetyka.
Nasze jelita są pełnie mikroorganizmów, które mają ogromny wpływ nie tylko na trawienie. Mikrobiom jelitowy komunikuje się za pośrednictwem hormonów i nerwów z naszym mózgiem, przez co wpływa na nasze wybory żywieniowe. Oprócz tego prawidłowy skład mikrobiomu reguluje prawidłowe trawienie oraz ma ogromne znaczenie dla utrzymania odporności w dobrej kondycji.
„Nasze dobre bakterie poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, łagodzą objawy depresji, pomagają zwalczać otyłość i są podstawą naszego ogólnego stanu zdrowia pod względem pokarmu, który trawimy, wchłanianych składników odżywczych i paliwa, którego używamy do zasilania naszego organizmu” - tłumaczy Cristy Deana, dietetyk i specjalista ds. zdrowia jelit w Fettle and Bloom.
Jak więc zachować dobrą kondycję jelit? Dietetyczka zdradza 5 sprawdzonych sposobów
Zachowaj równowagę bakterii jelitowych
„Ważne jest, aby zachować zdrową równowagę bakterii i komórek odpornościowych, aby pomóc odeprzeć potencjalne infekcje” - tłumaczy dietetyczka. Im bardziej zróżnicowany mikrobiom, tym bardziej organizm jest w stanie przetrawić różnorodną żywność i zwalczać choroby.
Aby tego dokonać spożywaj szeroką gamę różnych produktów spożywczych. "Jeśli twoja dieta jest uboga w błonnik i bogata w tłuszcze i cukier lub ogranicza się do codziennego spożywania tych samych pokarmów, będzie miała niską różnorodność" - mówi Cristy Deana.
Spożywaj probiotyki
Przyjmowanie suplementu probiotycznego może pomóc w odbudowie mikrobiomu i wspierać zachowanie jelit w zdrowiu. "Probiotyki składają się z dobrych bakterii, które utrzymują nas w zdrowiu i dobrej kondycji, aby utrzymać równowagę bakterii, które mogą stracić synchronizację z powodu złego stanu zdrowia i chorób" - tłumaczy.
Nie zapomniej o prebiotykach
Dietetyczka zaleca także stosowanie preparatów prebiotycznych.
"Niektóre badania sugerują, że prebiotyki zmniejszają czynniki ryzyka niektórych stanów poprzez obniżenie poziomu insuliny, trójglicerydów i cholesterolu" - zaznacza Cristy Dean.
Rozwojowi pożytecznych bakterii czosnku, cebuli, jagód, owsa, roślin strączkowych, roślin strączkowych, orzechów i nasion.
Jedz kiszonki
"Sfermentowane pokarmy, takie jak jogurt, kimchi i kapusta kiszona, mogą korzystnie wpływać na mikrobiom, wzmacniając jego funkcję i zmniejszając liczebność bakterii chorobotwórczych w jelitach, a także promując wzrost pożytecznych bakterii Lactobacilli" – mówi Dean.
Spożywaj produkty bogate w błonnik
Diety o niskiej zawartości błonnika często prowadzą do zaparć, ponieważ pokarmy niestrawne spędzają dłużej w naszych organizmach. Spożywanie błonnika pozytywnie wpływa na trawienie i rytm wypróżnień.