"Jak nie umrzeć przedwcześnie? Przepisy" - książka już w księgarniach!
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera "Jak nie umrzeć przedwcześnie" autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera jest już dostępna w księgarniach. Znajdziesz tam proste przepisy na potrawy, które mają zbawienny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Pozwól uchronić się przed chorobami i cieszyć długim życiem!
Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej o produkty roślinne. Tym razem poza prezentacją naukowych dowodów na jej skuteczność Greger spełnia prośby swoich czytelników i przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina – listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora.
Jak gotować by nie umrzeć przedwcześnie to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.
Choroba wieńcowa, rak płuc, astma, udar mózgu, nowotwory jelita grubego i trzustki – to najczęstsze powody śmierci. Co roku w samych Stanach Zjednoczonych umiera na nie ponad milion osób. Prawdopodobieństwo, że te choroby dotkną także nas, jest bardzo duże. Doktor Michael Greger jako pierwszy pokazuje jak zminimalizować lub wręcz wyeliminować ryzyko.
W swojej książce "Jak nie umrzeć przedwcześnie" doktor Greger analizuje piętnaście najgroźniejszych dla współczesnego człowieka grup chorób. Wszystkie z nich rozkłada na czynniki pierwsze. Opierając się na tysiącach wyników badań, a także swoim wieloletnim doświadczeniu, dla każdego przykładu przygotowuje listę czynników sprzyjających zachorowaniu. Dopiero wtedy jest w stanie w naukowy, ale też zrozumiały dla odbiorcy sposób podać konkretne rozwiązania.
Tworzy dwa proste narzędzia, dzięki którym możemy skutecznie przedłużyć swoje życie za pomocą codziennych działań głównie opartych o sposób odżywiania. Tym właśnie "Jak nie umrzeć przedwcześnie" różni się od wszystkich wcześniejszych pozycji. Do tej pory autorzy książek ograniczali się do opowiadania o ogólnych tematach (np. jak żyć zdrowo), indywidualnych wyzwaniach (np. jak schudnąć) lub proponowania konkretnych diet.
"Jak nie umrzeć przedwcześnie" to bezcenne kompendium wiedzy dla każdego, kto myśli o swoim zdrowiu. Ale także dla wszystkich innych – choćby tych, którzy niepokoją się, że odziedziczyli choroby po przodkach, albo tych, którzy po prostu chcą, by ich sposób odżywiania się sprzyjał zdrowiu i długowieczności. Model doktora Gregera pozwala szybko wybrać najzdrowszą opcję oraz listę, która pomoże wybrać składniki uznane za najistotniejsze w optymalnej diecie. Osobom, u których już zdiagnozowano jedną z opisanych chorób, zawarte w książce informacje mogą uratować życie. Doktor Greger podaje przykłady, gdy szybkie działanie zupełnie wyeliminowało ryzyko śmierci.
O autorze
Doktor Michael Greger – lekarz, ekspert ds. żywienia, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa żywności, założyciel oraz członek American College of Lifestyle Medicine, autor popularnego i poczytnego bloga NutritionFacts.org. Jest absolwentem Cornell University School of Agriculture oraz Tufts University School of Medicine. Aktualnie dr Greger jest Dyrektorem ds. Zdrowia Publicznego w The Humane Society of the United States.