Jak mrozić truskawki? To proste, jeśli znasz te triki!
Wraz z końcem sezonu na truskawki warto pomyśleć o ich zamrożeniu - dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich niesamowitym smakiem również w środku zimy. Jak mrozić truskawki, aby przetrwały w idealnym stanie do zimy? Poznaj kilka sprawdzonych trików.
O właściwościach smakowych i zdrowotnych truskawek chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Truskawki mają liczne właściwości zdrowotne i mnóstwo wartości odżywczych, a jednocześnie mają niewiele kalorii (w 100 g mają zaledwie 32 kcal). Są też bogatym źródłem witaminy C - jedna szklanka tych owoców zawiera 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osób dorosłych.
Dlaczego zatem nie zamrozić ich latem, by cieszyć się pysznymi deserami czy daniami z truskawkami w środku zimy?
Spis treści
- Truskawki - właściwości zdrowotne
- Dlaczego warto mrozić truskawki?
- Jak mrozić truskawki? Instrukcja krok po kroku
Truskawki - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotnych truskawek jest bardzo wiele. Oto najważniejsze z nich:
- poprawiają apetyt,
- gaszą pragnienie,
- leczą ból gardła i chrypkę,
- przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego,
- zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit,
- przyspieszają przemianę materii.
Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię oraz schorzenia związane z niedoborem witamin.
Co ciekawe, europejscy naukowcy ustalili, że spożywanie truskawek chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami wywołanymi alkoholem. Może dlatego są tak chętnie serwowane razem z szampanem?
Polecany artykuł:
Dlaczego warto mrozić truskawki?
Truskawki idealnie nadają się też na wszelkiego rodzaju przetwory: kompoty, dżemy, konfitury, marmolady. Ale bardzo dobrym sposobem ich konserwacji jest też mrożenie. Uważa się, że mrożenie warzyw i owoców jest najlepszym sposobem, by zapobiec utracie przez nie witamin i składników mineralnych. Naukowcy wyliczyli, że straty składników odżywczych w procesie mrożenia wynoszą:
- witamina C – 40%.,
- witamina B1 – 10-20%.,
- witamina B2 – 10%.,
- karoten – 5-30%.
Kluczowe podczas mrożenia jest to, by owoce były jak najświeższe, bo wtedy mamy pewność, że nie straciły jeszcze swoich wartości odżywczych.
Co ważne, wszelkie mrożone owoce powinniśmy przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
Jak mrozić truskawki? Instrukcja krok po kroku
Przy mrożeniu truskawek najważniejsze jest to, by wybierać jedynie świeże, ładnie wyglądające egzemplarze. W nadpsutych owocach mogą się później rozwijać groźne dla naszego zdrowia bakterie, które potrafią przetrwać w minusowej temperaturze.
Jeśli już zrobimy selekcję truskawek, wykonujemy klika prostych kroków:
1. Myjemy dokładnie owoce - każdy z osobna pod bieżącą wodą.
2. Usuwamy szypułki.
3. Pozwalamy truskawkom przeschnąć. W tym celu można rozłożyć je w odstępach np. na ręczniku papierowym. Mokre truskawki zlepiałyby się ze sobą i tworzyły trudne do rozbicia bryłki.
4. Przekładamy suche truskawki do pojemniczków, które nadają się do mrożenia, lub specjalnych woreczków zamykanych na suwak. Warto je najpierw podpisać, by mieć pewność, w którym sezonie mrozimy truskawki.
Tak przygotowane truskawki nadają się już do mrożenia. Jeśli wykonamy te wszystkie kroki, będziemy mieli pewność, że truskawki przetrwają do zimy w idealnym stanie.
Porady eksperta