Jak jeść koniczynę? Co można z niej zrobić?
Koniczyna przynosi nie tylko szczęście (jeśli znajdziemy czterolistną), ale i niebywałe doświadczenia smakowe. Jak jeść koniczynę?
Koniczyna łąkowa jest dziko rosnącą byliną. Co ciekawe można ją wykorzystywać w kuchni - ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwskurczowe. W ramach ziołolecznictwa jest wykorzystywana przy nieżytach górnych dróg oddechowych, problemach żołądkowych i zaparciach. Koniczyna pobudza apetyt, reguluje trawienie i czynność wątroby.
Polecamy: Koniczyna łąkowa (koniczyna czerwona) - właściwości lecznicze
Kiedy zbierać koniczynę?
Należy robić to od maja do września - zbiera się same główki kwiatowe z szypułką i górnymi liśćmi. W kuchni wykorzystuje się świeżą koniczynę, natomiast w celach leczniczych ususzoną. Suszy się ją w przewiewnym miejscu i z tak wysuszonej rośliny można przygotować napar. Łyżkę suszu zalewa się wrzątkiem, parzy pod przykryciem przez 15 minut i gotowe. Nie powinno się pić więcej niż 3 szklanki naparu dziennie.
Czytaj też: Dieta kwiatowa, czyli przewodnik po kwiatach jadalnych
Nalewka z koniczyny
Z suszonej koniczyny można przygotować także nalewkę. 100 g suszonych kwiatów zalewamy 0,5 litra czystej 40% wódki i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na 2 tygodnie.
Ważne, żeby każdego dnia zajrzeć do nalewki - chodzi o wstrząśnięcie nią. Po 2 tygodniach nalewkę odcedzamy i rozcieńczamy dwoma szklankami przegotowanej wody i przelewamy do ciemnej butelki, wstawiamy do lodówki. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżeczce.
Koniczyna w kuchni
Koniczyna może być dodatkiem do sałatek, kanapek czy potraw z mięsem. Można przygotować także całe dania z niej. Zobaczcie przepis na risotto:
Składniki na 4 porcje risotto z koniczyny:
- 1 szklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 240g ryżu do risotto (np. arborio)
- 120ml białego wytrawnego wina
- 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól do smaku)
- 30g masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listków
Cebulę posiekać i przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje.
Następnie należy dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba co chwilę uzupełniać kolejnymi porcjami bulionu. Źródło: Dietolog.pl
Koniczyna - zioło dla kobiet?
Koniczyna czerwona jest ziołem stworzonym dla kobiet:
- reguluje miesiączki,
- zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego,
- znosi objawy menopauzy,
- leczy trądzik androgenny u kobiet.
I teraz nie możemy nie wspomnieć o tym, że koniczyna ma zbawienny wpływ na skórę! Działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo, a jej roztarte świeże kwiaty można zastosować na ukąszenia owadów.
Przepis na "krem" z koniczyny:
2 garści kwiatów koniczyny czerwonej zalać 400 ml wody, zagotować i gotować 20 minut. Odcisnąć, w tym samym wywarze ugotować kolejna porcję (porcji będzie nawet 5). Wodę odparowujemy, wywar ma zagęstnieć. I gotowe! Taki "krem" można stosować przeciwzapalnie na skórę i nawet na śluzówkę.
Koniczyna podnosi elastyczność i wilgotność skóry, ujędrnia i rozjaśnia optycznie cerę. Hamuje także nadmierny łojotok i rogowacenie skóry.