Jabłka z Lidla kontra jabłka z Biedronki. Wiadomo, w których jest więcej pestycydów
Wojna Lidla z Biedronką trwa. Ceny spadają, co konsumentów często cieszy, ale czasem niepokoi, jak wtedy, gdy w dumpingowych cenach sprzedawano wódkę. Jednak jak wiadomo, ceny to nie wszystko, a za satysfakcję klientów odpowiada także jakość produktów. Pod lupę wzięto jabłka z rywalizujących dyskontów. W których owocach jest więcej pestycydów?
Zbadano jabłka z Lidla i Biedronki
Polska to największy producent jabłek w UE i 4. największy producent na świecie. Analizowane jabłka pochodziły z sadów na terenie naszego kraju. W badaniu przyjrzano się odmianie ligol.
Owoce badano na obecność pestycydów, a wynik okazał się jednoznacznie lepszy dla jednego z dyskontów. Kto z tej bitwy na jabłka wyszedł zwycięsko? Jak się okazało, różnica była znacząca.
CZYTAJ TEŻ: Brudna 12 - uważaj na te warzywa i owoce. Mają najwięcej pestycydów
Fundacja Pro-Test podaje, że jest organizacją konsumencką, której misja to weryfikacja jakości m.in. produktów spożywczych. Autorzy badań podkreślają, że ich cel to poprawa jakości towarów i usług, w tym, żywności w sieciach handlowych.
„Duże sieci sklepów mają możliwość kontrolowania jakości jabłek, które trafiają na ich stoiska, i mogą badać zawartość w nich pozostałości pestycydów oraz eliminować ze swojej oferty tych dostawców, którzy stosują duże ilości związków szkodliwych dla zdrowia konsumentów” - napisano w artykule podsumowującym wyniki badań jabłek. W czyich jabłkach kryło się więcej pestycydów?
CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut
Pestycydy w jabłkach - więcej w Lidlu czy w Biedronce?
„Sprawdziliśmy w zawartość aż 549 pestycydów. W jabłkach z Biedronki badacze wykryli cztery pestycydy, a w jabłkach z Lidla – aż dziewięć. (...) Każdego z wykrytych związków chemicznych w jabłkach kupionych w Lidlu było więcej – czasem nawet wielokrotnie – niż tych samych pestycydów w jabłkach z Biedronki. ” - raportuje fundacja Pro-Test.pl.
CZYTAJ TEŻ: Zatrucie pestycydami. Od czego zacząć szukanie pomocy? [Porada eksperta]
Jednocześnie podkreślono, że wszystkie jabłka były zgodne z obowiązującymi normami, choć nie mogłyby być sprzedawane jako produkty ekologiczne. Zdaniem autorów badania 4-6 pestycydów w jabłku to akceptowana ilość. Mieszanka 9 pestycydów brzmi już mniej atrakcyjnie dla konsumenta.
Pestycydy w jabłkach z Lidla? Stanowisko firmy
Po opublikowaniu wyników badań firma Lidl Polska ustosunkowała się do ustaleń fundacji Pro-Test. "Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych - przekazała Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Affairs and CSR Lidl Polska. - Współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – takich jak IFS na poziomie wyższym czy Global GAP".
Jak zapewnia Lidl Polska w swoim oświadczeniu, w każdym badaniu brane jest pod uwagę co najmniej 730 pestycydów. "W 2023 roku dla samych jabłek przeprowadziliśmy dobrowolnie ok. 870 badań. Poza tym od 2 lat prowadzimy monitoring ok. 200 substancji strategicznych" - czytamy w oświadczeniu. Jakie były wyniki badań jabłek przeprowadzonych dobrowolnie przez firmę Lidl w 2023 roku?
- w 92 proc. badanych jabłek zawartość pestycydów nie przekraczała 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych,
- 99,31 proc. przebadanych jabłek było zgodnych z limitami prawnymi.
"W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE, np. w odniesieniu do kategorii owoców i warzyw, dopuszczamy pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE – czyli o 2/3 mniej pozostałości pestycydów będzie w produktach Lidl Polska, niż dopuszcza UE" - zapewnia Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Affairs and CSR Lidl Polska.
Wpływ pestycydów na organizm
Pestycydy to związki chemiczne stosowane przeciwko chorobom roślin i szkodnikom. Dzięki temu plony nie są niszczone np. przez choroby grzybowe. Nadmiarowe używanie pestycydów może niekorzystnie oddziaływać na zdrowie konsumentów.
Substancje te wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów i chorób serca i układu krążenia. Ponadto mogą mieć związki z niepłodnością, która stanowi coraz częstszy problem.
Uważa się, że środki ochrony roślin mogą mieć wpływ na zdolności poznawcze, zaburzenia rozwojowe u dzieci i u płodu, w przypadku ekspozycji osoby w ciąży na substancje szkodliwe.