Istnieje związek między tłuszczem w diecie a rozwojem raka
Niedawne badanie opublikowane w czasopiśmie "Nature" ujawniło, w jaki sposób kwas palmitynowy zmienia genom raka, zwiększając prawdopodobieństwo jego rozprzestrzenienia się. Naukowcy opracowują terapie, które przerywają ten proces i zapowiadają, że badanie kliniczne może rozpocząć się w ciągu najbliższych kilku lat.
Spis treści
- Czy dieta ma wpływ na przerzuty nowotworu?
- Badanie wpływu kwasów tłuszczowych na rozprzestrzenianie się komórek rakowych
- Czy odkrycia umożliwią opracowanie nowych metod leczenia nowotworów?
Czy dieta ma wpływ na przerzuty nowotworu?
Przerzuty i rozprzestrzenianie się raka są główną przyczyną zgonów pacjentów chorych onkologicznie. Większość pacjentów z rakiem przerzutowym można leczyć, ale bez intencji wyleczenia. Kwasy tłuszczowe są budulcem tłuszczu w naszym ciele, występują także w produktach spożywczych, które spożywamy. Kwasy tłuszczowe w naszej diecie przyczyniają się do rozprzestrzeniania się nowotworu, ale nie jest jasne, jak to działa i czy wszystkie z nich powodują przerzuty.
Badanie wpływu kwasów tłuszczowych na rozprzestrzenianie się komórek rakowych
Badania prowadzone przez naukowców z IRB Barcelona w Hiszpanii wykazały, że jeden z kwasów tłuszczowych powszechnie występujących w oleju palmowym, zwany kwasem palmitynowym, sprzyja przerzutom raka jamy ustnej i czerniaka skóry u myszy. Inne kwasy tłuszczowe - kwas oleinowy i kwas linolowy – tłuszcze omega-9 i omega-6 znajdujące się w żywności, takiej jak oliwa z oliwek i siemię lniane – nie ujawniły wpływu na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka.
Czytaj też:
- Nowotwory jamy ustnej i gardła: objawy. Jak rozpoznać raka jamy ustnej i gardła?
- Czerniak: przyczyny, objawy, leczenie. Jak rozpoznać czerniaka?
Co odkryli naukowcy?
Naukowcy dowiedli, że suplementacja kwasu palmitynowego w diecie myszy nie tylko przyczyniała się do powstawania przerzutów, ale również wywierała długotrwały wpływ na genom. Komórki rakowe, które były wystawione na działanie kwasu palmitynowego w diecie, pozostawały wysoce przerzutowe, nawet po usunięciu kwasu palmitynowego z diety.
Ten długotrwały efekt, który został zaobserwowany przez badaczy wynika z „pamięci” spowodowanej zmianami epigenetycznymi, czyli takimi, które zmieniają funkcjonowanie genów. Zmieniają one funkcję przerzutowych komórek nowotworowych i pozwalają im tworzyć sieć neuronową wokół guza, aby komunikować się z komórkami w ich bezpośrednim otoczeniu i łatwiej się rozprzestrzeniać.
Zrozumienie tego mechanizmu doprowadziło naukowców do opracowania sposobu umożliwiającego zablokowanie tej komunikacji. Aktualnie trwają prace nad badaniem klinicznym, którego celem będzie powstrzymanie przerzutów w różnych typach raka.
Badacze twierdzą, że nowe odkrycia nasuwają jasny wniosek, że dieta uboga w kwas palmitynowy może być skuteczna w spowolnieniu procesu przerzutowego, potrzebne są jednak dalsze badania, które to potwierdzą. W chwili obecnej trudno jednoznacznie stwierdzić, jaki konkretny rodzaj diety byłby odpowiedni dla osób, które na raka już chorują.
Czy odkrycia umożliwią opracowanie nowych metod leczenia nowotworów?
Dr Helen Rippon, dyrektor naczelna Worldwide Cancer Research, powiedziała:
„To odkrycie jest ogromnym przełomem w naszym zrozumieniu, w jaki sposób dieta i nowotwór są ze sobą powiązane i, co być może ważniejsze, w jaki sposób możemy wykorzystać tę wiedzę do rozpoczęcia nowych metod leczenia raka. Szacuje się, że przerzuty są odpowiedzialne za ok. 90 proc. wszystkich zgonów z powodu nowotworów – to około 9 milionów zgonów rocznie na całym świecie. Dowiedzenie się więcej o tym, co powoduje jego rozprzestrzenianie się i – co ważne – jak go powstrzymać, jest sposobem na zmniejszenie tych liczb."