Im wyższy wzrost, tym wyższe ryzyko raka? Naukowcy podają konkretne liczby
Bycie wysokim ma swoje zalety, ale ma też wady, a jedną z nich - jak się okazuje - może być stopień narażenia na rozwój raka jelita grubego lub polipów jelita grubego, które następnie mogą ulec zezłośliwieniu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Johns Hopkins Medicine na podstawie wyników międzynarodowych badań populacyjnych, które opublikowano w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, czasopiśmie American Association for Cancer Research.
Według American Cancer Society rak jelita grubego to trzeci najczęściej diagnozowany nowotwór w USA, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. W Polsce nowotwór ten również zajmuje trzecie miejsce pod względem częstości występowania u mężczyzn. Ale jest zarazem drugim w kolejności, na który chorują kobiety.
Związek między wzrostem a ryzykiem rozwoju raka jelita grubego zauważono i analizowano już wcześniej - wcześniejsze badania były jednak, jak twierdzą naukowcy z Johns Hopkins, niemiarodajne: nie uwzględniały ryzyka gruczolaków (stanów przedrakowych), zawierały niespójne pomiary wzrostu i dawały sprzeczne wyniki. Nowe badanie było metaanalizą, w której badacze przyjrzeli się wynikom 47 międzynarodowych badań obserwacyjnych, obejmujących w sumie 280 660 przypadków raka jelita grubego i 14 139 przypadków gruczolaka jelita grubego.
W badaniu znalazły się również dane pochodzące z innego badania Johns Hopkins - Colon Biofilm, do którego zrekrutowano 1459 dorosłych pacjentów poddanych kolonoskopii w celu zbadania związku między rakiem a bakteriami bytującymi na ściankach okrężnicy (określanymi mianem biofilmu).
Zespół badawczy porównał najwyższy i najniższy percentyl wzrostu w różnych grupach badawczych.
„Odkrycia sugerują, że ogólnie najwyższe osoby w najwyższym percentylu wzrostu miały o 24 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż najniższa osoba w najniższym percentylu." – wyjaśnia w komunikacie prasowym dr Gerard Mullin, z Zakładu Gastroenterologii i Hepatologii w Johns Hopkins Medicine.
„Jednym z możliwych powodów tego powiązania jest fakt, że u osoby dorosłej wzrost koreluje z rozmiarem narządów ciała. Aktywniejsza proliferacja w narządach u osób wyższych może zwiększyć prawdopodobieństwo mutacji prowadzących do transformacji złośliwej” – dodaje dr Elinor Zhou, współautorka opublikowanego raportu z badań.
Według Amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom, średni wzrost w USA dla mężczyzn wynosi 174,9 cm, a dla kobiet 162,16 cm. Zgodnie z wynikami tej metaanalizy oznacza to, że mężczyźni o wzroście co najmniej 185,4 cm i kobiety o wzroście co najmniej 172,3 cm mają o 14 proc. wyższe ryzyko rozwoju raka jelita grubego i 6 proc. wyższe ryzyko gruczolaków jelita. Wyniki procentowe skorygowano o czynniki demograficzne, społeczno-ekonomiczne, behawioralne, a także o inne znane czynniki ryzyka rozwoju raka jelita grubego - w tym czynniki niemodyfikowalne, takie jak wiek, osobista lub rodzinna historia raka jelita grubego (lub gruczolaków) a także osobista historia przewlekłej choroby zapalnej jelit.
„To jak dotąd największe tego rodzaju badanie. Opiera się na dowodach, że wyższy wzrost jest pomijanym czynnikiem ryzyka, tymczasem należy go brać pod uwagę przy ocenie i rekomendowaniu pacjentów do badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego" - mówi prof. Gerard Mullin. Jak wyjaśnia, obecnie kwestia wzrostu jest całkowicie pomijana w badaniach przesiewowych, w których brane są pod uwagę przede wszystkim takie czynniki jak rodzinne obciążenie rakiem jelita, czy styl życia i dieta.
Ostrzega zarazem, że badanie nie dowodzi efektu przyczynowego, ani też nie stwierdza jednoznacznie, że wyższy wzrost jest tak samo dominującym czynnikiem ryzyka jak wiek czy genetyka, jednak wyraźnie wzmacnia obserwowane od dawna powiązania między wyższym wzrostem a ryzykiem raka jelita grubego.
Porady eksperta
Polecany artykuł: