Groźna bakteria w mące z Aldi! GIS: "zagrożenie dla zdrowia"

2025-02-25 8:58

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej dostępnej w sklepach sieci Aldi. O jaki produkt chodzi i czym grozi spożycie skażonej mąki?

Groźna bakteria w mące z Aldi! GIS: zagrożenie dla zdrowia
Autor: Getty Images Groźna bakteria w mące z Aldi! GIS: "zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzegł przed bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi - podał GIS.

"Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - podkreślił.

Zatrucie czy rotawirusy

GIS zaznaczył, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do "krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".

Mąka pszenna wycofana ze sklepów

Ostrzeżenie dotyczy produktu:

  • MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 kg, Dobre plony
  • Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
  • Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia
  • Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

GIS poinformował także, że dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Nie spożywaj wycofanej mąki

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętych komunikatem; a także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu ww. produktu skontaktować się z lekarzem.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki