Groźna bakteria w mące z Aldi! GIS: "zagrożenie dla zdrowia"
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej dostępnej w sklepach sieci Aldi. O jaki produkt chodzi i czym grozi spożycie skażonej mąki?

GIS ostrzegł przed bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi - podał GIS.
"Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - podkreślił.
GIS zaznaczył, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do "krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".
Mąka pszenna wycofana ze sklepów
Ostrzeżenie dotyczy produktu:
- MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 kg, Dobre plony
- Numer partii/ daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025
- Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia
- Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
GIS poinformował także, że dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Nie spożywaj wycofanej mąki
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętych komunikatem; a także, aby w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu ww. produktu skontaktować się z lekarzem.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.
