GIS wycofuje produkt spożywczy. Sprawdź, czy masz w swoim domu i czym grozi spożycie
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: znany produkt spożywczy zawiera przekroczony poziom pestycydów. W związku z tym spożywanie tego jedzenia może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Sprawdź, o jaki produkt chodzi i czym może grozić.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed fasolką
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał ostrzeżenie przed fasolką Adzuki marki Green Essence. „Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi” - przekazano w komunikacie.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Nie pij tych czarnych herbat. Badania potwierdziły obecność pestycydów zakazanych w UE
Specyfikacja wycofanej partii fasolki
- nazwa produktu: Fasolka Adzuki
- marka produktu: GREEN ESSENCE
- gramatura produktu: 1 kg oraz 500 g
- numer partii / data ważności: 06.2025
- kraj pochodzenia: Argentyna
- dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Dlaczego GIS wycofał fasolkę Adzuki?
W badaniach wskazanej partii produktu ustalono, że w fasolce jest przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu.
Firma odpowiedzialna za wspomniany towar została poinformowana o wynikach badań i następnie zobligowana do działania.
„Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku” - podaje GIS.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: W tych owocach i warzywach jest najmniej pestycydów. Niektóre pozycje na liście mogą zaskakiwać
Wpływ pestycydów na organizm
Co to oznacza dla konsumentów? Przede wszystkim nie należy spożywać produktów z wadliwej partii. W razie spożycia przed uzyskaniem powyższych informacji i wystąpienia dolegliwości zdrowotnych, należy zgłosić się do lekarza, aby omówić możliwe przyczyny pogorszenia zdrowia i ustalić optymalną ścieżkę postępowania.
CZYTAJ TEŻ: Koniec z pestycydami w żywności? To urządzenie wykryje je w kilka minut
Aktualnie dostępne dane naukowe mówią o negatywnym wpływie pestycydów na organizmy ludzkie. Mogą one m.in. powodować zatrucia, zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, upośledzać płodność, powodować straty ciąż, wady wrodzone i zaburzenia rozwojowe u dzieci.